Muž a ženaUnsplash/ Christopher Campbell/Ana-Maria Nichita
StoryEditor

Sú krajší ľudia chránení pred covidom? Vedci prišli so štúdiou, ktorá ti môže dvihnúť sebavedomie

kov23.02.2022., 10:00h
Vyzerá to tak, že pekní ľudia sú zároveň aj zdravší.
Lajkuj Brainee.sk na

Ak si sa za posledné dva roky nenakazil covidom, bude pre teba nové zistenie vedcov určite zaujímavé. Viacerí z nás to v tomto štádiu pandémie majú už za sebou, alebo minimálne niekto z nášho najbližšieho okolia. Priebehy nákazy koronavírusom bývajú rôzne, dôležitým faktorom je samozrejme očkovanie.

Ak si však s covidom-19 doteraz nemal vlastnú skúsenosť, patríš k tým šťastnejším. Ale stojí za tým okrem dodržiavania opatrení a očkovania naozaj ,,šťastie"? Veď množstvo ľudí sa koronavírusom nakazilo, aj keď boli opatrní. Nakaziť sa predsa môžeme kdekoľvek. Vedci v novej štúdii však prinášajú veľmi pozoruhodné zistenia.

Príťažliví ľudia majú lepšiu imunitu

Štúdia publikovaná v časopise Proceedings of the Royal Society B skúmala fotografie a krvné testy 79 žien a 80 mužov na Texaskej univerzite. Potom takmer 500 dobrovoľníkov ohodnotilo príťažlivosť tváre skúmaných osôb.

Ľudia Mladí Pexels/Cottonbro

„Štandardy krásy, aj keď sú niekedy prerušované výstrednosťami, sú väčšinou konzistentné v čase a priestore. Výskum zistil, že črty, ako čistá pleť, výrazné lícne kosti, svetlé oči a plné, červené pery, boli počas zaznamenanej ľudskej histórie považované za atraktívne. Výskum tiež zistil konzistentnú preferenciu pre symetrické a priemerné tváre,“ píše sa v študii.

Po zhromaždení najatraktívnejších ľudí na základe hodnotení sa ukázalo, že mali konzistentnejšie ukazovatele biologickej imunity.

„Výsledky odhalili, že atraktívni ľudia v pozorovaní (v porovnaní s menej atraktívnymi) mali vyššiu mieru fagocytózy biočastíc E. coli, vyšší počet bazofilov, nižší počet neutrofilov, väčšiu cytotoxicitu NK buniek a pomalšie rýchlosti rastu S. aureus v plazme; hoci tento účinok bol silnejší u žien, uvádzajú vedci.

Vzhľadom na to, že ľudia zdieľajú toľko štandardov príťažlivosti, bez ohľadu na vek, rasu alebo kultúrne zázemie, evoluční vedci navrhli, že môžu vzniknúť z percepčných adaptácií, ktoré fungujú na podporu úspešného výberu partnera. Píše web UNILAD.

Muž Fešák Pexels/KoolShooters

​V súlade s tým vlastnosti, ktoré ľudia všeobecne vnímajú ako atraktívne, môžu poskytnúť podnety k ich nepozorovateľným vlastnostiam, ktoré ovplyvňujú kondíciu, vrátane zdravia a imunitnej funkcie.

Vedci sa teda domnievajú, že príťažlivosť tváre môže poskytnúť pohľad na imunitnú funkciu človeka a pre mužov je to obzvlášť poučné, pretože môže poskytnúť dôležité vodítko k ich schopnosti efektívne zvládať vírusové hrozby a neoplastický rast.

Vedci však pripúšťajú, že na potvrdenie týchto výsledkov je potrebný ešte ďalší výskum.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:16