PoslanecTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Slovenská akadémia vied reaguje na Blahove šírenie nenávisti. Žiada, aby v nej okamžite skončil

Lukáš Kovalčík22.02.2022., 10:30h
Táto správa asi poslanca Blahu nepotešila.
Lajkuj Brainee.sk na

Slovenská akadémia vied je znepokojená nárastom netolerancie a agresivity v našej spoločnosti, preto sa rozhodla konať a zasiahnuť proti javom, ktoré sa spočiatku rodia v znevažujúcich slovách a cez podnecovanie k nenávisti prerastajú až k reálnym fyzickým atakom. 

S touto problematikou je neslávne spätý práve poslanec Smeru SD Ľuboš Blaha, ktorý sa dlhodobo snaží vzbudzuovať v ľuďoch najnižšie pudy, nedávno napríklad na Facebooku zverejnil „zoznam vlastizradcov“, ktorý obsahoval mená, fotky a miesta bydlísk poslancov, ktorý zahlasovali za obrannú dohodu s USA. Blaha sa neštíti ani šíriť hoaxy či konšpirácie.

Pred časom mu zase Facebook zmazal video, ktoré podnecovalo k nenávisti a približne pred týždňom, mu taktiež sociálna sieť udelila ban za podobné aktivity.

Výzva k odchodu

„My, predstavitelia vedeckých ústavov a centier SAV chrániac dobré meno SAV, ktorá patrí k najdôveryhodnejším inštitúciám na Slovensku, uvedomujúc si úlohu vedy a vedcov v spoločnosti, ktorí majú prispievať k tolerantnej, slušnej a inovatívnej spoločnosti, ctiac si slobodu a demokraciu, odmietajúc akékoľvek prejavy netolerancie či nenávisti," takýmito slovami SAV začína svoje vyjadrenie na sociálnej sieti.

„Predstavitelia SAV sa od takýchto prejavov dištancujú a dôrazne ich odsudzujú, a to aj v prípadoch, ak sa takéhoto konania dopúšťajú v rámci svojich mimopracovných aktivít jej zamestnanci,“ píše SAV na svojej facebookovej stránke.

„Preto vyzývame Mgr. PhDr. Ľuboša Blahu, PhD., pracovníka Ústavu politických vied SAV, v. v. i., ktorý opakovane a hrubo nerešpektuje etické štandardy vedca, zneužíva slobodu prejavu, aby okamžite ukončil svoje pôsobenie v SAV."

Pripomíname, že uvedený kolega bol opakovane upozorňovaný na svoje nevhodné správanie. Bez akejkoľvek sebareflexie dotyčného. Plne stojíme za vyjadreniami Etickej komisie SAV, ktorá okrem iného k jeho správaniu konštatovala:

„Postavenie vedca sa viaže na istú zodpovednosť vyplývajúcu z členstva v akademickej komunite. Tejto zodpovednosti sa nemožno zbaviť ani pri paralelnom výkone inej funkcie/iného povolania. Člen akademickej obce musí primerane zachovávať isté štandardy správania aj v prípade výkonu neakademickej funkcie. Vo všeobecnosti možno legitímne očakávať, že vedec bude politickú diskusiu kultivovať, nie degradovať,“ píše SAV vo vyhlásení na svojej webovej stránke.

Blaha sa už vyjadril

Ku spomínanej výzve na odchod sa vyjadril aj poslanec Smeru SD. „Považujem to za ďalší znak politizácie akademických inštitúcií a fašizácie slovenskej spoločnosti. Ak sa neoliberáli štorcujú, je to pre mňa jasný dôkaz, že robím svoju politiku dobre,“ napísal kontroverzný poslanec na svojej facebookovej stránke.

Pod príspevkom, ktorý bol uverejnený na sociálnej sieti Slovenskej akadémie vied, sa strhla vášnivá diskusia. Väčšina užívateľov akadémiu vied za výzvu pochválila.

„Už dávno to malo prísť, ale vďaka,“ napísala Klaudia. „Ďakujem!,“ takto stručne vyjadril svoj názor Július. „Najvyšší čas!,“ myslí si užívateľ Michal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 22:34