ŽenaPexels/Karolina Grabowska
StoryEditor

Zdá sa ti, že v rúšku vyzeráš viac hot? Budeš prekvapený, ale možno to je pravda

Lukáš Kovalčík15.01.2022., 15:00h
Toto zistenie antirúškarov asi nepoteší.
Lajkuj Brainee.sk na

Máme za sebou takmer dva roky maskovania kvôli pandémii, a aj keď to môže byť niekedy otravné, zdá sa, že to má aj pozitívnu stránku.

Okrem očividného prínosu, ktorý pomáha predchádzať šíreniu koronavírusu, je teraz ešte viac dôvodov na nasadenie masky, pretože nová štúdia ukázala, že vďaka nej môžeš vyzerať atraktívnejšie. Píše web LADbible.

Najpríťažlivejšie sú chirurgické rúška

Vedci z Cardiffskej univerzity zistili, že muži aj ženy vyzerajú lepšie, keď im spodnú polovica tváre zakrýva rúško. Jednorazové chirurgické rúško ​​v štúdii získalo prvenstvo, a medzi respondentmi bolo považované za najviac príťažlivé.

Dr Michael Lewis, odborník na ľudské tváre z univerzity School of Psychology, uviedol, že výskum pred pandémiou ukázal, že ľudí menej priťahovali tvárové masky, pretože si ich spájali s chorobou. „Chceli sme otestovať, či sa to zmenilo, odkedy sa pokrývka tváre stala všadeprítomnou, a pochopiť, či má typ masky nejaký účinok,“ povedal pre The Guardian

Ľudia v rúškách Ľudia v galérii Pexels/Cottonbro

„Naša štúdia naznačuje, že tváre sa považujú za najatraktívnejšie, keď sú zakryté chirurgickým rúškom," hovorí Lewis. „Môže to byť preto, že sme zvyknutí na to, že zdravotníci nosia modré masky a teraz ich spájame s ľuďmi v opatrovateľských alebo lekárskych profesiách," zamýšľa sa.

„V čase, keď sa cítime zraniteľní, môžeme považovať nosenie lekárskych masiek za upokojujúce, a preto sa voči nositeľovi cítime pozitívnejšie," hovorí doktor. 

Výskum pre túto štúdiu sa začal vo februári minulého roka. Štyridsaťtri žien bolo požiadaných, aby ohodnotili mužské tváre na stupnici od jedna do 10, pričom mali na sebe obyčajnú látkovú masku, modré chirurgické rúško, niektorí pokrývku tváre nemali vôbec a držali pritom čiernu knihu, ktorá im zakrývala spodnú polovicu tváre. 

Muž s rúškom Mladík Unsplash/Anastasiia Chepinska

​Nositelia látkových masiek boli označení ako výrazne atraktívnejší ako tí bez rúšok alebo s knihou, no modré jednorazové chirurgické rúška sa umiestnili ešte vyššie.

Zmena v myslení

„Výsledky sú v úplnom rozpore s predpandemickým výskumom, kde sme zistili, že masky nútili ľudí premýšľať o chorobe, a ľuďom s rúškom, sa chceli vyhnúť," tvrdí Lewis.

„Pandémia zmenila našu psychológiu v tom, ako vnímame nositeľov masiek. Keď vidíme niekoho v maske, už si nemyslíme, že ten človek má chorobu, musím sa držať ďalej', informuje doktor.

Lewis tvrdí, že ide o evolučnú psychológiu a fakt, prečo si vyberáme partnerov, ktorí nás priťahujú. Choroba a dôkaz choroby môžu podľa neho hrať veľkú úlohu pri výbere partnera - predtým by akékoľvek narážky na chorobu predstavovali veľkú prekážku, teraz je to už inak.

Žena s rúškom Modelka Pexels/Polina Tankilevitch

„Momentálne môžeme pozorovať posun v našej psychike tým, že tvárové masky už pre nás nepôsobia ako signál kontaminácie," zamýšľa sa.

Lewis tiež hovorí, že je možné, že respondentom prišli ľudia v rúškach príťažlivejší, pretože to priťahuje pozornosť k očiam danej osoby.

Tvrdí, že ďalšie štúdie, kde mali muži a ženy zakrytú polovicu tváre, ukázali podobné výsledky, pretože ľudia si pravdepodobne pomocou predstavivosti, vyplnia chýbajúce medzery na z polovice zakrytých tvárach.

Štúdia ukazujúca pocity mužov ohľadom žien v maskách ešte nebola zverejnená, no Lewis tvrdí, že výsledky sú v podstate rovnaké.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:47