Unsplash/ National Cancer Institute
StoryEditor

Odvážny farmaceut chce oklamať smrť. Predstavil ambiciózny plán na dlhovekosť

kam01.01.2022., 17:00h
Ľudstvo sa opäť pokúša oklamať smrť. Čaká nás však ešte dlhá cesta.
Lajkuj Brainee.sk na

Priemerná dĺžka života sa neustále zvyšuje. Niekto však aj napriek tomu nemá dosť. 35-ročný James Peyer prišiel s odvážnym návrhom - do roku 2050 bude 70-ročný človek vyzerať a cítiť sa ako 50-ročný. Ambíciu štartu dlhovekosti oznámila jeho spoločnosť Cambrian Biopharma v Times of London.

„Z našej viac ako sto tisícročnej histórie druhu je to len asi 75 rokov, čo sú choroby starnutia hlavnými predátormi ľudstva,“ povedal. „Rýchlo sa zameriavame na našich najväčších predátorov - choroby [starnutia] - a zisťujeme, ako ich poraziť.“

Bunky Unsplash/CDC

Obrovské plány

Výskumník kmeňových buniek, ktorý založil svoj startup s nemeckým miliardárom Christianom Angermayerom milujúcim psychedeliká, verí, že starnutie je choroba, s ktorou ľudia môžu bojovať pomocou liekov. Plánuje to najprv dokázať identifikáciou porúch a chorôb, ktoré napodobňujú starnutie, ako sú tie, ktoré spôsobujú stratu svalovej hmoty, a potom spolupracovať s výskumníkmi, ktorí študujú lieky na uvedené choroby.

Následne chce potom predávať lieky spojené s identifikovanými chorobami a rozšíriť výskum týchto liekov na účely proti starnutiu. V konečnom dôsledku mu ide o to získať vládne schválenie pre tieto indikácie. Aj ide o mimoriadne rizikový plán, minulý mesiac sa jeho spoločnosti podarilo úspešne získať 100 miliónov dolárov od „vizionárskej skupiny investorov“.

​Ako poznamenali Times of London, niektorí ľudia zo Silicon Valley už začali užívať metformín, generický liek na cukrovku používaný na kontrolu hladiny cukru v krvi. Kým niekoľko predbežných štúdií potvrdilo, že metformín má vlastnosti, ktoré dokážu zvrátiť starnutie, stále nejde o všeobecný a preskúmaný názor, pretože starnutie nie je považované za chorobu.

Oklameme smrť?

Aj napriek tomu anonymný „vizionár“ už vložil polovicu zo svojich 70 miliónov dolárov na financovanie riadnej ľudskej skúšky metformínu ako lieku na dlhovekosť.

Celkovo vzaté, je to ďalší pokus startupového sveta o starodávny ľudský záujem o oklamanie smrti. Ak by sa im to podarilo, posunulo by to celý priebeh ľudskej histórie, k lepšiemu alebo k horšiemu – ale či je tento cieľ možný, si môže každý zatiaľ len domyslieť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:51