Unsplash/Wendy Scofield
StoryEditor

Vedci odhalili prekvapivý spôsob, ako u mužov odvrátiť starnutie. Vyžaduje si však kastráciu

Miroslav Kamody14.07.2021., 17:00h
Aká vysoká je daň za „večnú“ mladosť? Nový vedecký výskum odhalil, že u mužov môže existovať prekvapujúco efektívny spôsob, ako si predĺžiť život. Mnohým sa však páčiť nebude.
Lajkuj Brainee.sk na

Čo všetko by si bol ochotný obetovať pre predĺženie svojho života? Mnohí sa asi zhodnú na tom, že keby majú peniaze, investovali by ich aj do tejto oblasti.

Možno ťa to prekvapí, ale podľa prieskumu uverejneného v Journal of Aging Studies ľudia ani zďaleka netúžia po nesmrteľnosti, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Iba 33 % účastníkov by chcelo večný život, 42 % je proti a ďalších 25 si nebolo istých odpoveďou. 

Starnutie je neodvrátiteľné

Bohužiaľ, večný život je nedosiahnuteľný. Ako informuje Guardian, medzinárodná štúdia skupiny vedcov zo štrnástich krajín dokázala, že starnutie je nezastaviteľné, a to aj napriek tomu, že dĺžka života sa postupne predlžuje.

Unsplash/Rod Long

​Môže za to aj vedecký posun a fakt, že v minulých dobách umieralo mnoho mladých ľudí z dôvodov, ktoré sa dnes už dajú bez problémov odvrátiť. Nikdy sa však pravdepodobne nedostaneme do bodu, kedy budeme žiť večne. 

To, že proces starnutia je nezvrátiteľný ale nemení nič na tom, že sa dá oddialiť. Riešenie však pravdepodobne žiadneho muža nepoteší.

Riešením je kastrácia

Medzinárodný tím vedený vedcami z University of Otago na Novom Zélande dokázal, že kastrácia oviec samcov odďaľuje starnutie DNA a rovnaké princípy by mohli platiť aj pre ľudí.

„Farmári aj vedci už nejaký čas vedia, že kastrované ovce žijú v priemere oveľa dlhšie ako ich neporušené náprotivky. Avšak, toto je prvýkrát, kedy niekto pozrel na DNA, aby zistil, či naozaj starnú pomalšie,“ hovorí Victoria Sugrue, výskumná pracovníčka na University of Otago a hlavná autorka výskumu zverejneného v magazíne eLife.

Pixabay/Darko Djurin

​Štúdia zdôrazňuje, že už dnes má ľudstvo nástroje, vďaka ktorým je možné odhadnúť vek ľudí a iných tvorov iba pri pohľade na ich DNA. Takto vedci preskúmali už viac ako 200 druhov zvierat a zistili podobnosti v starnutí zvierat.

Epigenetické hodiny

Vedci hovoria o biochemickom genetickom teste, ktorý nazvali epigenetické hodiny. Na základe neho môžu vidieť úrovne metylácie. Práve tento biologický proces by mal byť kľúčom k starnutiu.

Rovnaké zistenia zo skúmania oviec sa teda dajú použiť aj na ľudí. „Toto všetko poskytuje jasnú súvislosť medzi kastráciou, mužskými hormónmi a pohlavne špecifickými rozdielmi v starnutí DNA,“ hovorí vedec Tim Hore.

Neznamená to však, že muži by sa teraz mali dať hromadne kastrovať. Momentálne môže výskum pomôcť hlavne poľnohospodárom, a to pri identifikácií oviec, ktoré budú žiť dlhšie.

Legendárny Shrek

Jasným príkladom je novozélandská ovca menom Shrek, ktorá svojim majiteľom takmer 30 kilogramov ovčieho rúna a dožila sa úctyhodného veku 16 rokov. Pre porovnanie, priemerný maximálny vek pri ovciach je desať rokov. Asi už tušíš, že Shrek bol kastrovaným samcom. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:02