Zúfalý otec vzal vývoj lieku do vlastných rúkFacebook.com/AFP News Agency, Facebook.com/PHD Online
StoryEditor

Jeho dvojročný syn umiera, odborníci mu nevedia pomôcť. Vytvoril preto laboratórium, kde vyvíja liek

ros04.12.2021., 13:00h
Liek však nelieči úplne, ochorenie iba spomalí.
Lajkuj Brainee.sk na

Dvojročnému chlapcovi lekári dávali len niekoľko mesiacov. Hrozilo, že kvôli vážnemu genetickému ochoreniu zomrie skôr, ako sa dožije svojich tretích narodenín. Ako však píše portál Science Times, jeho otec sa odmietol vzdať a rozhodol sa, že liek, ktorý jeho syn Haoyang potrebuje, vyrobí sám. Nie je nikde v Číne dostupný a kvôli pretrvávajúcej pandémii sú hranice krajiny uzatvorené. Dieťa teda nemôže vycestovať, aby potrebnú liečbu podstúpilo v inom štáte.

Xu Wei, zúfalý otec sa tak rozhodol konať. Vybudoval si domáce laboratórium na vývoj lieku proti ochoreniu jeho syna. 30-ročný otec povedal, že nemal čas premýšľať o tom, „či to urobiť alebo nie“. Laboratórium vlastnoručne zostavil vo výškovej budove v meste Kunming.

Jeho syn Haoyang trpí genetickým ochorením, takzvanou Menkesovou chorobou. Ide o genetickú poruchu metabolizmu medi, čo znamená, že ovplyvňuje to, ako telo spracúva meď. Ide pritom o proces nevyhnutný pre správny vývin mozgu a nervovej sústavy.

Podľa Informačného centra pre genetické a zriedkavé choroby sa symptómy zvyčajne vyskytujú počas prvých mesiacov po narodení a osoby trpiace týmto ochorením majú nízke šance na prežitie po dosiahnutí veku troch rokov. Xu, ktorý má len stredoškolské vzdelanie a prevádzkoval malý online obchod predtým, ako jeho syn ochorel, je však odhodlaný dať dieťaťu šancu bojovať.

Skúšal ho na zajacoch

Keď zistil, že choroba je neliečiteľná a jediný liek, ktorý by mohol pomôcť zmierniť symptómy, sa v Číne nenašiel, začal s vlastným výskumom a chcel ho vynájsť sám. Ľudia mu hovorili, že je to nemožné.

Navyše, nemal potrebné vzdelanie, neovládal ani angličtinu, pričom práve v tomto jazyku je aj väčšina štúdií týkajúcich sa Menkesovej choroby. Jeho to však neodradilo a pri štúdiách používal strojový preklad, aby im porozumel. Nakoniec si vytvoril domáce laboratórium. V ňom vyrobil liek, ktorý pomáha jeho synovi udržať si aspoň trochu potrebnej medi v tele. Podarilo sa mu to už šesť týždňov po dokončení laboratória.

Teraz podáva svojmu synovi dennú dávku, ktorý dieťaťu poskytuje chýbajúcu meď. Podľa amatérskeho chemika sa stav jeho krvných testov vrátil do normálu už dva týždne od liečby. Liek testoval najprv na zajacoch. Potom ho vpichol aj sám sebe. Keď videl, že zajace sú v poriadku a on tiež, podal liek synovi.

Napriek dobrým správam, odborníčka na zriedkavé choroby profesorka Annick Toutin z Univerzitnej nemocnice Tours vo Francúzsku uviedla, že liečba meďou funguje len proti určitým genetickým abnormalitám a ak sa podá pomerne skoro, v prvých troch týždňoch života. Dodala, že potom uvedená liečba zmierni symptómy, čo môže viesť k uzdraveniu. Domáci liek môže chorobu len oddialiť alebo spomaliť. Xu teda musí napriek všetkej snahe prijať fakt, že postup ochorenia sa síce spomalí, no nezastaví úplne. Muž sa však nevzdáva a naďalej robí všetko pre to, aby sa jeho syn jedného dňa vyliečil.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 01:44