Jaroslav Flegr/FB, TASR/AP
StoryEditor

Vedec Flegr o tom, kedy skončí pandémia: Prezradil konkrétny čas, aj ako to bude s liekmi proti covidu

Martina Bednárová30.08.2021., 18:00h
Jeho predpovede zväčša vychádzajú takmer do bodky. Tentokrát Jaroslav Flegr prezradil, ako bude vyzerať pandémia koronavírusu na jeseň, v zime a či môžeme v dohľadnej dobe očakávať úplný koniec koronavírusu v Európe.
Lajkuj Brainee.sk na

Jaroslav Flegr bol jeden z prvých odborníkov, ktorí bili pri pandémii covidu na poplach. Jeho predikcie – tisíce mŕtvych a vysilené nemocnice boli ako zo zlého sna. Nakoniec sa aj vyplnili. Najnovšie Flegr upozorňuje na rôzne zanedbané diagnózy a ochorenia, ktoré spôsobia alebo spôsobili úmrtia, ktoré vedec zaraďuje medzi nepriame obete covidu.

Najnovšiu prognózu ako to bude vyzerať v Česku na jeseň či v zime, uverejnil na svojom Facebooku. Keďže je u nás na Slovensku menšia miera zaočkovanosti, môžeme očakávať, že situácia bude podobná, ba horšia.

„Zatiaľ čo v lete stačila na zastavenie šírenia delta variantu 73 % imunizácia, na jeseň už bude potrebná 80% a v zime sa dostaneme nad 90%. S koncom prázdnin a dovoleniek naviac skokovo narastie počet osôb, s ktorými sa budeme za deň stretávať. Žiaci a študenti vytvoria s nástupom do škôl a krúžkov úplne novú hustú sieť umožňujúcu rýchly prenos nákazy medzi jednotlivými rodinami, čo opäť epidémiu nesmierne priživí a naviac sťaží možnosť trasovania nakazených,“ podotýka vedec.

Ako je známe, vírusom sa darí lepšie v chladnejšom, vlhkejšom prostredí. To nás už za pár týždňov na jeseň čaká. Ľudia sa budú zdržiavať viac v interiéroch, používať viac mestskú hromadnú dopravu a, povedzme si narovinu, s tempom očkovania je to na Slovensku katastrofa.

​Podľa posledných infomrácii NCZI je aspoň jednou dávkou zaočkovaných 43,14 % Slovákov.

Pribúda ľudí, ktorí už nemajú protilátky z toho, ako covid pred rokom či rokom a pól prekonali. To všetko je podľa Flegra živná pôda pre koronavírus.

Očakáva lockdown

Opatrenia ako uzavretie krajiny, prevádzok a škôl nie sú proti delte varianu také účinné, ako sa očakávalo. Jedinou zbraňou, ktorú proti terajším mutáciám máme, je očkovanie. Lockdown je však niečo, čo Flegr očakáva. „V chrípkovej sezóne (ktorá sa snáď i tento rok vďaka proticovidovým opatreniam obíde bez chrípky) už najskôr budú musieť nastúpiť drastickejšie opatrenia typu lockdown. Či naozaj nastúpia, bude záležať na rozhodnutiach politikov. Podotýka, že aj keď relevantné dôvody pre lockdwon budú, nálada v spoločnosti na ďalšie zatváranie nie.

Pribúdajú ľudia, ktorí covid prekonali, alebo sú očkovaní a necítia sa už bytosne ohrození chorobou. Pre svojich followerov má však aj pozitívne správy. „Ak nepríde mutácia, ktorá by prelomila ochranu zaistenú prvou generáciou vakcín a ktorá by nas tak vrátila o rok späť, tak s jarou pandémia pre Európu definitívne skončí. K dispozícii budú vakcíny druhej generácie, ktoré už budú smerovať proti niekoľkým antigénom vírusu a ktorú už tak mutácie nedokážu prekonať. Budeme mať konečne aj nové lieky na covid,“ povzbudzuje ľudí.

Flegr si myslí, že ešte jednou dávkou vakcín sa budúci rok budeme musieť preočkovať, ale to tvrdí aj mnoho iných vedcov a lekárov. V niektorých krajinách už očkujú treťou dávkou, podobné riešenie avizuje aj Česko.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 13:44