Agel SK
StoryEditor

Sľubné výsledky: Oznámili názov tabletiek, ktoré majú byť účinné proti koronavírusu, ukazujú testy

som01.10.2021., 15:00h
Liek, ktorý by pacienti mohli užiť, keď sa objavia príznaky covidu, je už dlho považovaný za kľúčový cieľ pri kontrole budúcich vĺn pandémie.
Lajkuj Brainee.sk na

Molnupiravir je antivirotikum, ktoré má upraviť RNA vírusu tak, aby mu zabránilo sa množiť. Podľa štúdie americkej firmy Merck and Ridgeback Biotherapeutics, ktorá antivirotikum vyvíja, pilulka znižuje počet hospitalizácií a úmrtí na koronavírus o polovicu. Informuje The Guardian.

Podáva sa ústne

Ak by bol molnupiravir schválený, bol by prvým jednoduchým perorálnym liekom, ktorý by bol účinný proti koronavírusu, čo by znamenalo zásadný pokrok v boji proti pandémii. Všetky v súčasnosti schválené liečebné postupy je potrebné podávať formou injekcií alebo infúzií.

Spoločnosť Merck uviedla, že má v úmysle „čo najskôr“ obrátiť na zdravotné regulačné orgány na celom svete, aby schválili používanie lieku.

Znižuje hospitalizácie aj úmrtnosť

Štúdia sledovala 775 dospelých s miernym až stredne ťažkým priebehom ochorenia covid-19. Všetci patrili do rizikovej skupiny v dôsledku závažných zdravotných problémov ako je obezita, cukrovka alebo srdcové choroby. Polovici z nich v bol molnupiravir podávaný 5 dní. Druhá skupina dostávala placebo látku. V skupine s placebom bolo hospitalizovaných 53 pacientov (14%) v porovnaní s iba 28 (7%) z tých, ktorí dostali liek. Podľa spoločnosti Merck v skupine, ktorá užívala liek, nedošlo po tomto časovom období k žiadnym úmrtiam v porovnaní s ôsmimi úmrtiami v skupine s placebom.

Iba 1,3% účastníkov, ktorí dostali liek, prerušili liečbu kvôli nežiaducim účinkom, v porovnaní s 3,4%, ktorí prerušili placebo.

Údaje zo štúdie boli zverejnené v tlačovej správe a zatiaľ neboli recenzované. Nezávislá skupina lekárskych expertov monitorujúcich pokus však odporučila jeho predčasné zastavenie, pretože predbežné výsledky boli veľmi povzbudivé.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:52