Ďalší vzácny druh je ohrozený vojnou na Ukrajine.Wikimedia/Artemy Voikhansky/
StoryEditor

Ďalšie vzácne zviera je ohrozené vojnou na Ukrajine. Kvôli bojom musel zmeniť svoje migračné trasy, môže ho to vyhubiť

ČTK22.05.2024., 10:30h

Orly hrubozobé, ktoré už pred vojnou boli všeobecne ohrozené a zaradené medzi zraniteľné druhy, musia čeliť ďalším nečakaným problémom. Vojna na Ukrajine ovplyvnila ich migračné trasy.

Lajkuj Brainee.sk na

Orly zmenili svoje migračné trasy vedúce cez Ukrajinu tak, aby sa vyhli oblastiam bojov. Niektoré miesta ich výskytu boli pravdepodobne vojnou zničené, uviedla stanica BBC s odvolaním sa na štúdiu britských a estónskych vedcov.

Orly hrubozobé cez Ukrajinu prelietajú každú jar na svojej ceste z Grécka či mokraďových oblastí v Južnom Sudáne do hniezdisk v Bielorusku či vojnou zmietanej Ukrajine.

image

Neviditeľná zbraň každej vojny. Invázia na Ukrajine mala len za prvý rok väčšiu uhlíkovú stopu ako priemerná európska krajina

Vedci sa domnievajú, že sa vyhýbajú nebezpečenstvám vyplývajúcim z vojny, okrem iného delostreleckej paľbe, pohybu stíhačiek a tankov i koncentrácii pozemných vojsk. Podľa nich to vyplýva z analýzy GPS údajov o orlej migrácii, ktoré zozbierali od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Výskumníci z Estónskej univerzity prírodných vied v Tarte a britskej organizácie British Trust for Ornithology o svojich zisteniach informovali v časopise Current Biology.

image

Orol hrubozobý je veľký, hnedo sfarbený dravý vták, ktorý je klasifikovaný ako zraniteľný, teda druh čeliaci veľkému nebezpečenstvu vyhynutia.

Wikimedia/Surendhar Boobalan/

„Vojna na Ukrajine má ničivý dopad na ľudí i životné prostredie. Naše zistenia poskytujú vzácny pohľad na to, ako konflikty ovplyvňujú zvieratá vo voľnej prírode,“ uviedol Charlie Russell, hlavný autor štúdie a postgraduálny výskumný pracovník na Východoanglickej univerzite.

Migračné trasy

Orol hrubozobý je veľký, hnedo sfarbený dravý vták, ktorý je klasifikovaný ako zraniteľný, teda druh čeliaci veľkému nebezpečenstvu vyhynutia. Výskumníci ich začali sledovať pomocou zariadenia GPS v roku 2017, nečakali však, že jeho migračné trasy o päť rokov neskôr povedú cez oblasť aktívnych bojov.

Zistenia odhalili, že sledovaní orly sa vo veľkej miere odchýlili od svojich skorších trás. Na Ukrajine tiež trávili menej času zastávkami na svojich obvyklých miestach pre načerpanie síl alebo sa im úplne vyhýbali. V dôsledku toho tiež pri svojich letoch urazili väčšiu vzdialenosť, v priemere až o 85 kilometrov.

image

Zistenia odhalili, že sledovaní orly sa vo veľkej miere odchýlili od svojich skorších trás.

Wikimedia/J.m.garg/

Pre sťahovavé vtáky sú zastávky dôležité z hľadiska získania potravy, vody a úkrytu. Zmeny trasy oneskorili prílet orlov na hniezdisko a pravdepodobne ich donútili spotrebovať viac energie, čo pre nich malo neblahý účinok.

„O tom niet pochýb. Myslím, že z toho plynie, že konflikt na Ukrajine zásadne narúša migračnú ekológiu tohto druhu," povedal Jim Reynolds, docent ornitológie a ochrany zvierat na Birminghamskej univerzite. „Pre zraniteľný druh, ako je tento, je čokoľvek, čo narúša hniezdenie, veľkým problémom. Ako biológovi zaoberajúcemu sa ochranou druhov mi to robí obrovské starosti,“ dodal.

Hoci žiadny zo sledovaných vtákov kvôli vojne neuhynul, vedci sa domnievajú, že tieto zmeny mohli negatívne ovplyvniť ich schopnosť sa rozmnožovať.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. jún 2024 07:18