Tieto dokumenty ti otvoria oči.Twitter/rebecca Herbert/
StoryEditor

Riziko zamorenia odpadom či skutočná tvár konzumného sveta. Tieto dokumenty ti otvoria oči

Michal Čiernik11.04.2023., 11:00h

Ak si stále zástancom názoru, že sám aj tak nič nezmôžem, pozri si nasledujúce filmy a seriály. Možno zmeníš názor.

Lajkuj Brainee.sk na

Moderná konzumná spoločnosť možno na prvý pohľad vyzerá ako dokonalé miesto s nekonečnými možnosťami. Lenže za každou jednou možnosťou sa skrýva temné pozadie. Nasledujúce snímky sa aspoň z časti snažia odhaliť najväčšie problémy, ktoré spôsobuje život moderného človeka. 

Broken

Táto miniséria od Netflixu sa v každej zo svojich štyroch epizód venuje inému problému. Od falošných a zdraviu škodlivých mejkapov, cez lacný a nebezpečný nábytok z Ikey až po komplexný problém zamorenia plastmi.

Seriál sa ti môže občas zdať príliš strohý a priamočiary, pokiaľ ide o jeho témy. Ale v skutočnosti práve to osloví diváka ktorý daným problémom lepšie porozumie.

Minimalizmus

Minimalism: A Documentary About the Important Things je dokonalým príkladom toho, že ti stačí len to, čo najviac potrebuješ. Tento dokument zdieľa mnohé aspekty rastúceho minimalistického myslenia, ktoré spochybňujú povinný konzum a hľadajú inú cestu. 

Autori Joshua Fields Millburn a Ryan Nicodemus sa vydávajú na výlet, ktorý odhaľuje kľúčové myšlienky minimalizmu a na svojej ceste stretávajú ľudí, ktorí zdieľajú svoje transformačné príbehy. Dokument je dostupný na Amazon Prime.

image

Títo Slováci zbierajú odpadky pravidelne, nerobia to len pre srdiečka na Instagrame

Plastic China

Hlavným posolstvom Plastic China je vplyv dovážaného odpadu a poučné informácie na globálny konzum. Režisér Jiuliang Wang sleduje životy dvoch rodín, ktoré sa snažia prežiť v pustatine odpadu dovážaného zo zámoria. Namiesto skúmania globálneho problému sa zameral na jeho detailný dopad na bežného človeka.

Tento dokument o udržateľnosti odhaľuje pravú tvár Číny sledovaním každodenného života týchto rodín a ukáže ti, ako si táto práca, recyklácie plastového odpadu holými rukami, vyberá daň nielen na ich zdraví.

Just Eat It

Just Eat It je dokument o potravinovom odpade od filmárov Jenny Rustemeyer a Granta Baldwina.  Potom, čo zistili, ako sa plytvá jedlom, rozhodli sa, že prestanú nakupovať a prežijú len z vyhodených potravín. Jedinou výnimkou budú jedlá, na ktoré ich pozvala rodina a priatelia. 

V dokumente viedli rozhovory s niekoľkými potravinovými aktivistami, ktorí sa podelili o svoje názory na prevažne estetické a ekonomické mylné predstavy verejnosti, najmä pokiaľ ide o dátumy minimálnej trvanlivosti.

image

Jednoduché a zároveň geniálne. Nová metóda čistí rieky od plastov len pomocou bubliniek

The Story of Stuff

Annie Leonard, autorka a moderátorka online filmu The Story of Stuff odhaľuje skryté environmentálne a sociálne náklady našich súčasných systémov výroby a spotreby. Tento 20-minútový dokument sa stal tak populárnym, že rozbehol celú sériu videí a dokumentov o udržateľnosti a konzumnom svete.

The True Cost 

The True Cost je prelomový dokumentárny film, ktorý odťahuje oponu za nevypovedaným príbehom o výrobe oblečenia. Ide bezprecedentný projekt, ktorý sa natáčal v krajinách po celom svete, a obsahuje rozhovory s poprednými svetovými influencermi vrátane Stelly McCartney, Livie Firth a Vandany Shiva.

Príbeh od režiséra Andrewa Morgana je o oblečení, ktoré nosíš, o ľuďoch, ktorí ho vyrábajú, a o vplyve tohto odvetvia na náš svet. Celý dokument je dostupný aj na YouTube.

image

Ako vyzerá najšpinavšia práca na svete? Potápači pracujú v kanalizáciách v otrasných podmienkach

Before the Flood

Problém globálneho otepľovania s DiCapriom. Po tom, čo konečne získal Oscara za film The Revenant, využil záver  svojho prejavu na rozprávanie o globálnom otepľovaní. A nasledujúci rok vyšlo Before the Flood. Film inteligentne a otvorene využíva DiCapriovu slávu na upriamenie pozornosti na globálne otepľovanie a na to, ako môžeme chrániť ohrozené druhy a domorodé obyvateľstvo. Projekt od National Geographic si tiež môžeš pozrieť na YouTube.

Plastic Paradise

Znepokojujúce virálne zábery mŕtveho vtáka, ktorý bol plný plastového odpadu, pochádzajú práva z tohto filmu. Síce už bolo vyrobených mnoho známych dokumentov o udržateľnosti, no táto snímka od novinárky Angely Sun ponúka cenný nový pohľad. Pútavým spôsobom zdieľa informácie o škodách, ktoré moderné technológie spôsobujú planéte.

Režisérka nám ukazuje atol Midway, známy ako miesto slávnej bitky počas druhej svetovej vojny, ktorý sa dnes žiaľ stal obrovským smetiskom.Celý film si môžeš pozrieť na YouTube.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 05:45