Preložili záhadný list napísaný posadnutou mníškou.X/Aprodigiosus/
StoryEditor

Konečne preložili záhadný list napísaný posadnutou mníškou. Diktovať jej ho mal sám diabol

Michal Čiernik24.05.2024., 09:00h

Stovky rokov ho odborníci nedokázali dešifrovať. Diabolský list, ktorý mala napísať stredoveká posadnutá mníška, nesie temné posolstvo.

Lajkuj Brainee.sk na

Sestra Maria Crocifissa della Concezione, 31-ročná mníška žijúca v kláštore v Palma di Montechiaro na Sicílii, za sebou zanechala temnú záhadu.

11. augusta 1676 ju našli na podlahe svojej cely s tvárou pokrytou atramentom a v rukách zvierala list, ktorý bol zvláštnou zmesou symbolov a písmen. Údajne, keď ten list písala, mala byť posadnutá diablom.

image

Lietajúca mníška. Príbeh rehoľnej sestry pilotky, ktorá pripravovala bojových letcov do druhej svetovej vojny

Historické záznamy naznačujú, že sestra Maria tvrdila, že to bol list od diabla, ktorý sa ju pokúšal odvrátiť od Boha.

Zvláštne znaky

Správa, len 14 riadkov neusporiadaných, archaických písmen, po stáročia vzdorovala každému pokusu o pochopenie jej významu. „Pri práci na historickom dešifrovaní nemôžete ignorovať psychologický profil spisovateľa. Potrebovali sme vedieť o tejto mníške čo najviac,“ povedala pre Livesciense riaditeľka vedeckého centra Ludum, Daniele Abate.

image

Správa, len 14 riadkov neusporiadaných, archaických písmen, po stáročia vzdorovala každému pokusu o pochopenie jej významu.

X/Aprodigiosus/

„List vyzeral, ako keby bol napísaný skratkami. Predpokladali sme, že sestra Maria vytvorila nový slovník pomocou starých abecied, ktoré možno poznala," vysvetlila Abate.

Aby to bolo isté, výskumníci najprv otestovali softvér, ktorý používali, s niektorými štandardnými skratkami z rôznych jazykov. Zistili, že list mníšky obsahuje zmes slov zo starovekých abecied ako gréčtina, latinčina a arabčina.

image

Isabella Tomasi, rehoľným menom  Maria Crocifissa della Concezione.

Wikimedia//

„Analyzovali sme, ako sa slabiky a grafizmy (myšlienky zobrazené ako symboly) opakovali v liste, aby sme našli samohlásky, a skončili sme s rafinovaným dešifrovacím algoritmom,“ povedala Abate.

V nie celkom zrozumiteľnom liste autorka Svätú Trojicu nazýva „mŕtvymi váhami“. Ďalej sa v ňom nachádzajú vety ako „Boh si myslí, že môže oslobodiť smrteľníkov... Systém nefunguje pre nikoho... Možno teraz je Styx istota.“ V gréckej a rímskej mytológii je Styx rieka oddeľujúca podsvetie od sveta živých.

Bipolárna porucha 

Podľa vedcov list naznačuje, že sestra Maria trpela schizofréniou alebo bipolárnou poruchou. „V týchto poruchách je často prítomný obraz diabla. Z historických záznamov sme sa dozvedeli, že každú noc kričala a bojovala proti diablovi,“ prezradila Abate.

Pre vtedajšiu cirkev bol list namiesto toho považovaný za výsledok jej boja proti „zlým duchom “, podľa písomnej správy o udalosti abatyše Marie Serafice. Podľa jej správy o správaní mníšky napísanej krátko po incidente mal diabol prinútiť sestru Mariu, aby list podpísala.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. júl 2024 01:55