ZemBrainee X Canva/
StoryEditor

Rotácia Zeme sa zrýchľuje: Planéta môže prvýkrát v histórii prísť o jednu sekundu, riziká nie sú známe

Nikola Michalkova01.04.2024., 15:00h

Zem sa točí rýchlejšie, čo znamená, že nepotrebuje celých 24 hodín. Je možné, že v blízkej budúcnosti budeme mať dni o sekundu kratšie.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo sa zvykneme zamýšľať nad tým, čo by sa stalo, keby sa naša planéta prestala točiť úplne, vedci najnovšie prišli so zistením, že jej rotácia sa zrýchľuje. Táto správa síce nemusí byť predzvesťou katastrofy, dôsledky nie sú stále známe. Zistenie ale prichádza s pravdepodobnosťou, že dni budú v blízkej budúcnosti o sekundu kratšie. To znamená, že čas 23:59:59 by neexistoval a ďalší deň by tak začal hneď po 58 sekunde, píše sa na portáli LadBible.

Čo to znamená?

K situácii sa vyjadril aj Duncan Agnew, ktorý pôsobí ako geofyzik na Scrippsovom oceánografickom inštitúte na Kalifornskej univerzite v San Diegu. Hovorí, že to síce nespôsobí žiadnu katastrofu, ale je to veľmi pozoruhodná udalosť. „Nie je to obrovská zmena v rotácii Zeme, ktorá by viedla k nejakej katastrofe alebo niečomu podobnému, ale je to niečo pozoruhodné. Je to ďalší náznak toho, že sa nachádzame vo veľmi nezvyčajnom období,“ pokračuje.

image

Jedna z najväčších erupcií v histórii Zeme mohla úplne vyhladiť ľudstvo. Teraz poznáme odpoveď, ako sa nám podarilo prežiť

Rôzne technológie fungujú na presnom čase a sú na ňom závislé. A keďže rotácia Zeme nie je konštantná, stávalo sa, že bolo potrebné sekundu pridávať, aby sa zosúladil čas s rotáciou. Avšak ako najnovšie zistenie naznačuje, je možné, že namiesto pridávania sa bude sekunda odoberať. A ako poznamenáva Patrizia Tavella z oddelenia času Medzinárodného úradu pre váhy a miery, odobratie sekundy nikdy nebolo testované. Preto nie sú úplne známe riziká, ktoré by sa s tým mohli spájať.

Preto navrhuje, aby sa svetoví odborníci pokúsili posúdiť, nakoľko je pravdepodobné, že budeme musieť sekundu odstrániť a aké riziká by to so sebou mohlo prinášať.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:30