Rio Grande Rise.X/Jerome Ollier
StoryEditor

Vedci objavili jedinečný ostrov, ktorý nikomu nepatrí. Nachádzajú sa na ňom vzácne minerály, krajiny oň započali boj

Nikola Michalkova20.03.2024., 12:00h

Nachádza sa pri pobreží Brazílie a vyvolal spor, kto si naň môže robiť nárok.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci našli morský vrch, ktorý sa nazýva Rio Grande Rise. Nachádza sa viac ako tisíc kilometrov od pobrežia Brazílie, píše sa na portáli Unilad.

Objav

Potopený ostrov je vlastne morská hora. Týči sa vyššie ako okolité morské dno a vedci na jej povrchu našli niečo, čo vzbudilo veľkú pozornosť. Zistili totiž, že hora sa kedysi týčila nad hladinou a bola bujným ostrovom, ktorý bol vo veľkosti Islandu.

image

Oceánske dno sa mení na obrovské svetové smetisko. Jedinečný ekosystém ničia mikroplasty, ale aj tony rádioaktívneho odpadu

Už v roku 2018 si vedci všimli, že približne 650 metrov pod hladinou sa nachádzajú nánosy červeného ílu, čo nie je druh minerálu, ktorý by sa bežne vyskytoval na takomto mieste. „Červený íl na morskom dne jednoducho nenájdete,“ vysvetlil morský geológ Bramley Murton.

Až neskôr sa prišlo na to, že pôvod ostrova siaha približne 80 miliónov rokov do obdobia kriedy, keď sa po Zemi ešte pohybovali dinosaury. Vznikol výbuchom sopky, následne sa presunul na západ a klesol späť pod hladinu. O 40 miliónov rokov došlo k ďalšej erupcii.

Vzácne minerály

Vedci na ponorenom ostrove našli ložiská mnohých minerálov, ako napríklad kobaltu, lítia, niklu a telúr. Tieto prvky sa môžu využiť vo viacerých oblastiach, najmä v dobíjateľných batériách, ako sú v počítačoch, elektrických vozidlách či inteligentných telefónoch.

Objav ale vyvolal otázky, kto má kontrolu a vlastníctvo nad prírodnými zdrojmi v tejto lokalite. Brazília vzniesla nárok, ale problémom je, že leží mimo jurisdikcie, ktorá by umožňovala krajine vznášať nároky v medzinárodných vodách. Brazília ale mala možnosť nárokovať si objavené zdroje, a to tak, že uviedla, že oblasť má geologickú podobnosť s jej územím, takže je súčasťou „pobrežného šelfu“ (ploché, mierne uklonené pokračovanie kontinentu, ktoré môže byť zaplavené morom, pozn. red.). „Teraz sa diskutuje o tom, či je možné túto oblasť zahrnúť do právne uznaného kontinentálneho šelfu Brazílie,“ uviedol profesor oceánografického inštitútu na univerzite v Sao Paule Luigi Jovane.

Je vôbec ťažba možná?

Samozrejme, nevie sa naisto, či je minerály možné ťažiť. „Aby sme vedeli, či je možné zdroje z morského dna rentabilne ťažiť, musíme analyzovať udržateľnosť a vplyv tejto ťažby. Napríklad ekosystémové služby, ktoré tamojší oceán poskytuje, neboli podrobne preskúmané. Keď zasahujete do nejakej oblasti, musíte vedieť, ako to ovplyvní živočíchov, huby a koraly, a pochopiť, aký to bude mať vplyv na príslušné kumulatívne procesy,“ uzatvára Jovane.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 09:35