Vedci použili pokožku vytlačenú na 3D tlačiarniUnsplash/julia Koblitz/
StoryEditor

Kedysi sci-fi sen, dnes realita. Vedci vytlačili kožu na 3D tlačiarni priamo na ranu, ktorá sa sama obnovila

Miroslav Kamody09.03.2024., 15:00h

Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou. Vedci sú na ceste tlačiť pokožku na 3D tlačiarni a pomáhať tak tým, ktorí utrpeli vážne zranenia.

Lajkuj Brainee.sk na

Vedci z Pennsylvánskej štátnej univerzity tvrdia, že sa im vôbec po prvýkrát podarilo úspšne podarilo na 3D tlačiarni vytlačiť živé tkanivo ľudskej kože priamo na otvorené rany na potkanoch. Ako píše portál Futurism, výskumníci dúfajú, že práca by mohla viesť k novému vývoju v oblasti rekonštrukčnej chirurgie tváre a dokonca aj liečby ľudských vlasov.

Bežné metódy, vrátane kožných štepov z inej časti tela, nie sú ani zďaleka dokonalé. „Rekonštrukčná chirurgia na korekciu traumy na tvári alebo hlave v dôsledku zranenia alebo choroby je zvyčajne nedokonalá, čo vedie k zjazveniu alebo trvalej strate vlasov,” povedal profesor Ibrahim Ozbolat, vedúci autor článku o výskume publikovanom v časopise Bioactive.

image

Plavcov v jazere napádajú paraziti. Priamo do kože im vnikajú larvy motolice

Obnovila sa sama

Výskum stavia na predchádzajúcich experimentoch zahŕňajúcich 3D bioprintované vrstvy kože. Vo svojej najnovšej skúške tím tvrdí, že bezproblémovo opravil poškodené tkanivo vďaka novému prístupu, ktorý zahŕňa tlač spodnej a strednej vrstvy kože, hypodermisu a dermisu, čo umožňuje, aby sa vrchná vrstva (epidermis) časom vytvorila sama.

„Touto prácou demonštrujeme biotlačenú kožu plnej hrúbky s potenciálom rastu chlpov u potkanov,” uviedol Ozbolat vo vyhlásení. „To je krok bližšie k tomu, aby sme mohli dosiahnuť prirodzenejšie a esteticky príjemnejšie rekonštrukcie hlavy a tváre u ľudí.”

image

Operácia

Pixabay

Ich bioatrament sa skladá z troch častí - siete proteínov a kmeňových buniek, ktoré sú extrahované z ľudského tukového tkaniva získaného od chirurgických pacientov, ako aj zrážacieho roztoku, ktorý pomáha spojiť všetko dohromady v mieste poranenia potkana. V priebehu iba dvoch týždňov sa vytvoril epidermis na vrchu 3D tlačených vrstiev.

Revolúcia 

Najzaujímavejšie je, že výsledná vrstva hypodermis obsahovala výrastky, a teda skoré štádiá tvorby vlasových folikul. „Veríme, že by sa to dalo použiť v dermatológii, transplantáciách vlasov a plastických a rekonštrukčných operáciách - mohlo by to viesť k oveľa estetickejšiemu výsledku,” povedal Ozbolat.

image

Smrťou to nekončí. Toto všetko sa postupne stane s tvojím telom po tom, ako zomrieš

Prekladanie zistení na ľudských modeloch, nehovoriac o pokusoch na ľuďoch, sú však pravdepodobne ešte ďaleko. Ale vzhľadom na ich najnovšie výsledky môže tento prístup spôsobiť revolúciu v oblasti rekonštrukčnej chirurgie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 12:08