Našli najstarší bochník chleba na svete.Wikimedia/Murat Özsoy 1958/
StoryEditor

Na tomto chlebe by si si určite nepochutil, vedcov však uchvátil. Tento bochník upiekli tisícky rokov pred Ježišom

ČTK12.03.2024., 12:00h

Vo vykopávkach tureckej starovekej pekárni objavili najstarší bochník chleba na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Minulý týždeň odborníci z miestnej univerzity oznámili, že v archeologickej lokalite Çatalhöyük na juhu Turecka sa našiel pravdepodobne najstarší známy bochník chleba na svete. Podľa nich pochádza z obdobia približne 6 600 rokov pred naším letopočtom.

image

Objavili obrovskú rímsku pevnosť Armagedonu. Leží na biblickom mieste poslednej apokalyptickej bitky ľudstva

„V blízkosti pekárne, ktorá bola z veľkej časti zničená, sa našiel predmet veľkosti dlane, o ktorom sa nakoniec zistilo, že ide o jedlo. Bol vyrobený z pšenice, jačmeňa a hrachu,“ uviedli odborníci z Univerzity Necmettina Erbakana v tureckom meste Konya. Vek bochníka, ktorý nebol upečený, dokázali rádiokarbónovým datovaním a dospeli k záveru, že je starý približne 8 600 rokov.

image

Vek bochníka, ktorý nebol upečený, dokázali rádiokarbónovým datovaním a dospeli k záveru, že je starý približne 8 600 rokov.

X/Imp_medya/

Neolitická lokalita Çatalhöyük, niekedy písaná Çatal Hüyük, sa nachádza v juhotureckej provincii Konya. Fungovalo približne 2 000 rokov okolo roku 6000 pred n. l. Odhaduje sa, že tu žilo 8 000 ľudí. Od roku 2012 je táto archeologická lokalita zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 09:55