akto by vyzerala Zem, keby sa všetok pevninský ľad roztopil.X/Thebigdatastats/
StoryEditor

VIDEO Takto by vyzerala Zem, keby sa všetok pevninský ľad roztopil. Zmizli by najväčšie metropoly aj celé štáty

Michal Čiernik27.02.2024., 13:00h

Hrôzostrašné video znázorňuje, ako by naša planéta vyzerala, keby sa všetok pevninský ľad roztopil. Milióny ľudí by prišli o domovy a najväčšie svetové metropoly by sa ocitli pod vodou.

Lajkuj Brainee.sk na

Naša planéta sa v dôsledku klimatických zmien neustále otepľuje a obrovské množstvo ľadu, ktoré sa nachádza v Antarktíde a Grónsku, sa pomaly topí.

V skutočnosti, podľa údajov NASA, Antarktída stráca ľad v priemere asi 150 miliárd ton ročne, zatiaľ čo Grónsko stráca asi 270 miliárd ton.

Zamyslel si sa však niekedy nad tým, ako by vyzerala Zem, keby sa všetok pevninský ľad roztopil? Podľa videa ktoré zverejnil Business Insider Science by nás nečakalo nič pekné.

Podľa staršej štúdie od National Geographic by sa hladina oceánov zdvihla až o neuveriteľných 65 metrov. Zmizli by celé ostrovy, štáty a najväčšie svetové metropoly. V Európe by pod vodou skončilo takmer celé Dánsko a Holandsko. A metropoly ako Londýn, Barcelona, Štokholm, Lisabon či Benátky by boli domovom už len pre ryby.

Zmizli by celé štáty 

Dakar v Senegale, Kalkata v Indií či Šanghaj v Číne by sa ocitli desiatky kilometrov od novovzniknutého pobrežia pohltené pod vlnami. Zmizli by aj Bangok, Hong Kong, Tokyo a aj Peking. V Austrálii by okrem severných teritórií skončili v hlbinách vôd aj Sydney, Perth či Adelaide.

image

Oceánske prúdy kolabujú, katastrofu predikujú skôr, ako vedci pôvodne čakali. Naozaj nám hrozí nová doba ľadová?

Najhoršie však dopadne Amerika. Obe husto zaľudnené pobrežia Severnej Ameriky sa zmenia na koralové útesy. Zmizne celý štát Florida a metropoly ako Washington a New York. V Južnej Amerike by zase rieka Amazonka premenila takmer celý dažďový prales na lagúnu a z Ria de Janeira by zostala len socha Ježiša Krista.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 09:07