Ide o super potravinu budúcnosti, ktorá môže zachrániť svet.Unsplash/marius-ciocirlan/
StoryEditor

Tekvice nemusia byť len halloweenska dekorácia. Ide o super potravinu budúcnosti, ktorá môže zachrániť svet

Michal Čiernik30.10.2023., 13:00h

Tekvice sa zvyčajne spájajú iba s Halloweenom. Táto všestranná a výživná plodina má extrémny potenciál, o ktorom si možno netušil.

Lajkuj Brainee.sk na

Zubaté strašidlá vyrezané do oranžových hláv so sviečkou vo vnútri a vystavené pred domom, sú neodmysliteľnou jesennou výzdobou takmer po celom svete. Ich hodnota však ďaleko presahuje halloweensky doplnok, ktorým sa stali známymi.

Táto všestranná plodina odolná voči suchu, bohatá na rôzne základné živiny a relatívne nenáročná na pestovanie, je extrémne podceňovaná. V období, keď farmári bojujú s nedostatkom vody, čoraz drsnejším podnebím a niektoré kúty sveta čelia ekonomickým neistotám či podvyživenej populácii, prichádza tekvica ako riešenie na všetky problémy.

Pestovaná na púšťach

V Bangladéši v dôsledku záplav, spôsobených zmenou klímy počas prívalových dažďov päťmesačného monzúnu, vznikajú mini púšte – známe ako pieskové bary. V nich usadené sedimenty obsahujú vysoko toxické prvky v dôsledku znečistenia riek, ktoré znehodnocujú pôdu. Po klesnutí vôd sa tieto oblasti stávajú neúrodnými, bahnom pokrytými krajinami, na ktorých sa dajú pestovať len tekvice. Tie pomáhajú v regiónoch riešiť potravinovú neistotu, nezamestnanosť a podvýživu.

image

Plytvanie dosiahlo nový extrém. Ovocie a zelenina s chybičkami krásy sa vyhadzuje, aj keď by ho ľudia chceli

Projekt s názvom „Pumpkins against Poverty “, ktorý odštartovala v roku 2005 nezisková organizácia Practical Action, sa teraz zmenil na ziskový podnik s názvom Pumpkin Plus. „Pracujeme s viac ako tisíc agropodnikateľmi, vyvážame tekvice do Kataru, Malajzie, Singapuru a ďalších krajín a začleňujeme miestne komunity do komerčného poľnohospodárstva,“ hovorí Nazmul Islam Chowdhury, generálny riaditeľ spoločnosti. 

Tekvice sú ideálnou rastlinou pre regióny s nedostatkom vody kvôli ich tolerancii voči suchu. Vzhľadom na ich schopnosť odolávať menšiemu množstvu vody a vyššej miere soli sú v Bangladéši preferovanou plodinou, ktorá poskytuje poľnohospodárom oveľa väčší príjem ako ostatné plodiny.

V Egypte sa vedci v čase rastúcich obáv z nedostatku vody v krajine snažia identifikovať a uchovať semená dedičných odrôd tekvíc, aby vyriešili problém s nedostatkom potravín. A v Spojených arabských emirátoch (SAE) zase spoločnosť Elite Agro v spolupráci s maloobchodným reťazcom Spinneys pestuje tekvice v skleníkoch s využitím európskych inovácií a technológií s vynikajúcimi metódami regulácie teploty, aby uspokojila dopyt emigrantov v SAE v období vďakyvzdania.

Spojenec proti klimatickým zmenám

Zistilo sa, že tekvice sú nielen vhodné na pestovanie v regiónoch s nedostatkom vody, ale považujú sa aj za prospešné pre pôdu, v ktorej sa pestujú. Nassuuna Florence, predstaviteľka spoločnosti Advocacy Coalition for Sustainable Agriculture (ACSA), sieti organizácií ktorá spolupracuje s farmármi v Ugande na podpore trvalo udržateľného poľnohospodárstva, pracuje na projekte zmierňovania klimatických zmien prostredníctvom pestovania pôvodných odrôd tekvíc. 

Projekt si vybral tekvicu „na základe jej schopnosti znižovať eróziu, fixovať atmosférický dusík a znižovať vyplavovanie dusíka a zlepšovať zdravie pôdy“.

Ovocie plné vitamínov

Toto ovocie (áno, je to ovocie) bohaté na živiny, ale s nízkym počtom kalórií je skvelým zdrojom vitamínu A. Je tiež bohatá na beta karotén, vitamín C, vitamín E, železo a folát, ktoré všetky posilňujú náš imunitný systém. Štúdia z University of Putra v Malajzii z roku 2021 nazvala tekvicu „plodinou revolučného veku“ a dodala, že ide o „vyváženú potravinu a viac prispôsobenú nízkym pôdnym a atmosférickým podmienkam ako iné hlavné plodiny“.

image

Toto ovocie bohaté na živiny, ale s nízkym počtom kalórií je skvelým zdrojom vitamínu A.

Unsplash/ Nick-collins/

Keďže sú tieto plody nabité vitamínmi a živinami, sú ideálne pestovanie v oblastiach, kde je ťažké získať výživné potraviny. „Tekvicové plody sú dôležitým zdrojom základných vitamínov, minerálov a tukov, najmä v rozvojových krajinách,“ hovorí pre BBC Sarah Hind, odborná asistentka na oddelení rastlinných vied na University of Illinois Urbana-Champaign v USA.

Tekvicové semienka majú vysoký obsah horčíka a obsahujú aj tryptofán, aminokyselinu potrebnú pre rast dojčiat a udržanie bielkovín v tele. Jedna spoločnosť v Ugande, Byeffe Foods, sa špecializuje na výrobu tekvicových produktov s pridanou hodnotou, ako je napríklad múka. Spoločnosť pestuje všetky svoje tekvice na brehoch riek, ktoré boli znehodnotené eróziou.

image

Ľudia, ktorí si pestujú vlastné ovocie a zeleninu, menej plytvajú jedlom a stravujú sa zdravšie, ukázal nový výskum

Plodina je tiež ideálna do tropických a horúcich krajín, pretože majú dlhú trvanlivosť. Tekvica sa nespolieha na chladiaci reťazový systém skladovania a prepravy a môže zostať vhodná na konzumáciu niekoľko mesiacov, čo ju robí ešte vhodnejšou pre chudobnejšie krajiny, kde elektrina nie je samozrejmosťou.

Táto rastlina sa stáva ešte cennejšou, ak si vezmeš do úvahy skutočnosť, že sa takmer celá zužitkuje. Plody, semená, kvety, listy a dokonca aj stonka, aj keď len krehká, sa dá zjesť. Tekvicové listy sa jedia napríklad v Indii a iných krajinách juhovýchodnej Ázie.

Tekvica ako superpotravina nám preto ponúka ideálnu udržateľnú cestu k výžive rastúcej populácie v svete zmietanom klimatickými zmenami. A preto je dobré pripraviť sa na to, že ju zrejme na tanieri uvidíš omnoho častejšie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/gastro, menuAlias = gastro, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 05:24