Stratu vlasov môžu spôsobiť aj iné faktory.Miscellany/Alamy Stock Photo
StoryEditor

Chceš spomaliť vypadávanie vlasov? Má ho spôsobovať aj táto jedna vec, ktorú môžeš úplne obmedziť

nik14.05.2023., 10:00h

Strata vlasov nie je príjemná záležitosť a nepoteší nikoho. Okrem základných príčin ako je stres či vek, nová štúdia prišla na to, že u mužov stratu vlasov môžu spôsobovať aj určité sladené nápoje.

Lajkuj Brainee.sk na

Ak máš v rodine mužov, ktorí týmto problémom trpia, s veľkou pravdepodobnosťou za to bude môže genetika. Okrem toho môžu zohrávať rolu aj iné faktory, ako je vek, stres, úzkosť, strava či spánkový režim, uvádza sa na portáli LadBible. 

Spojitosť s nápojmi s vysokým cukrom

Skupina výskumníkov tvrdí, že existuje aj istá súvislosť medzi sladenými nápojmi, vrátane energetických nápojov, a zrýchlením vypadávania vlasov u mužov. Zistenia boli publikované v recenzovanom časopise Nutrients.

image

Muž za desať minút vypil 12 energeťákov. Najväčšia chyba v živote, jeho pankreas začal požierať sám seba

Experti z Tsinghua University v Pekingu zistili, že tí, ktorí pijú veľké množstvo energetických nápojov, ale aj šumivých nápojov, či dokonca čaju a kávy, môžu byť vystavení väčšiemu riziku vypadávania vlasov. 

Na to, aby sa k týmto výsledkom mohli vedci dopracovať, museli muži zapojení do štúdie skonzumovať jeden až tri litre nápojov každý týždeň predtým, ako zhodnotili, čo sa s nimi stalo. Nakoniec si všimli, že tí, ktorí konzumovali viac ako jeden sladený nápoj každý deň, mali o 42 percent vyššie riziko vypadávania vlasov v porovnaní s mužmi, ktorí nepili žiadny z vyššie uvedených nápojov. Muži, ktorí priznali, že zažívajú stratu vlasov, takisto potvrdili, že skonzumovali v priemere 12 sladených nápojov týždenne. 

Je energetický nápoj dôvodom, prečo muži strácajú vlasy?

Stručne povedané, nemusí to s istotou znamenať, že energetické nápoje spôsobujú vypadávanie vlasov, ale radšej buď opatrný. Štúdia síce nie je úplne najdokonalejšia, pretože bola vykonaná na menšej vzorke, ale dôkazy, ktoré sa im podarilo nazhromaždiť podporujú záver, že energetické nápoje môžu prispievať k vypadávaniu vlasov. Vedci skúmali 1000 čínskych mužov vo veku 18 až 45 rokov počas štyroch mesiacov. 

image

Stratu vlasov môžu spôsobiť aj iné faktory.

Miscellany/Alamy Stock Photo

Muži si zapisovali svoje stravovacie a pitné návyky do denníka rovnako, ako si zapisovali aj svoje duševné zdravie. V skutočnosti sa ale zistilo, že tí, ktorí uviedli, že majú problémy s úzkosťou, majú väčšie riziko vypadávania vlasov ako tí, ktorí jedávali rýchle občerstvenie a nedostatok zeleniny. Určité diéty boli už dlhšiu dobu považované za možný faktor, ktorý môže spôsobiť stratu vlasov. „Vlasové folikuly sú druhé najrýchlejšie sa deliace bunky v tele a vyžadujú si všetky živiny dobre vyváženej zdravej stravy,“ hovorí dermatologička Sharon Wong.

„To zahŕňa chudé bielkoviny, dobré sacharidy a tuky, vitamíny a minerály, ale neexistuje žiadna superpotravina pre vlasy. Keďže vlasy nie sú základnou štruktúrou pre prežitie, telo neuprednostňuje používanie živín na rast vlasov. Nutričné nedostatky a nárazové diéty sú častou príčinou rednutia a vypadávania vlasov,“ uzatvára Wong.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:47