Stereotyp, že muži sú lepší navigátori ako ženy, neovplyvňujú gény ani pohlavie.Brainee/Canva/
StoryEditor

Stereotyp, že muži sú lepší navigátori ako ženy, neovplyvňujú gény ani pohlavie. Nové vysvetlenie ťa prekvapí

Michal Čiernik29.01.2024., 11:00h

Nová vedecká štúdia uvádza, že lepší orientačný zmysel nemusia mať výlučne len muži, a práve kvôli tomu, že sú muži.

Lajkuj Brainee.sk na

Hovorí sa, že sa muži vedia v prostredí lepšie orientovať ako ženy a nová štúdia tvrdí, že odhalila zdroj ich zručností.

Zatiaľ čo teórie naznačujú, že schopnosť pramení z evolúcie, vedci z University of Illinois Urbana-Champaign vo svojej štúdii zistili, že záleží na tom, ako sú rôzne pohlavia vychovávané. Podľa vedcov pravdepodobne vedú k zlepšeným navigačným schopnostiam chlapcov ich skúsenosti a prax budovaná už od detstva.

Nie je to evolúciou

Výskumníci sa predtým domnievali, že hlavnú úlohu zohrala evolúcia, pretože už v minulosti vo väčšine prípadov muži cestovali za obživou ďalej od domova ako ženy.

Vedci však poznamenali, že ak by to tak bolo, genetická vlastnosť by sa preniesla aj na deti ženského pohlavia. „Je celkom zrejmé, že rozdiel v orientacii medzi pohlaviami u ľudí je výsledkom kultúry, a nie evolúcie,“ povedal pre Dailymail.com Justin Rhodes, profesor na Illinoiskej univerzite v Urbana-Champaign a spoluautor štúdie.

image

Koniec mýtov o silných mužských lovcoch. Nezakladá sa na pravde, vo väčšine domorodých komunít lovia aj ženy

„Skutočnosť, že táto vlastnosť u ľudí závisí od toho, ako ste vychovaní, odpovedá na otázku, ako môžu ženy tento rozdiel prekonať,“ povedal Rhodes. „Je to len otázka skúseností,“ dodal.

Budúci výskum by sa mal podľa štúdie zamerať skôr na to, ako socializácia a kultúra ovplyvňujú navigačné úlohy, než sa na to pozerať z ústredného bodu evolúcie. „Je potrebné vykonať ďalší výskum, aby sme sa zamerali na fungovanie mozgu, v situáciach, kedy sú muži lepší v orientovaní sa v priestore,“ dodávajú vedci na záver.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 16:05