Japonsko pristálo na Mesiaci.X/Isas_jaxa_en/
StoryEditor

Japonsko pristálo na Mesiaci. Za malým lunárnym roverom, ktorý zhotovil prvú snímku, stojí hračkárska firma

Michal Čiernik26.01.2024., 14:30h

Krajina vychádzajúce slnka je len piatou, ktorej sa podarilo pristáť na povrchu Mesiaca. Napriek tomu, že pristávací bod trafili takmer presne, bez problémov sa to nezaobišlo.

Lajkuj Brainee.sk na

Po Spojených štátoch, Sovietskom zväze, Číne a Indii sa to podarilo aj Japonsku. Japonská vesmírna agentúra vo štvrtok uviedla, že jej prvá lunárna misia úspešne trafila pristávací bod na mesačnom povrchu, na ktorý mierila. Napriek úspešnej demonštrácii svojho presného pristávacieho systému sa však zdá, že pristávací modul leží hore nohami, uvádza Euronews.

image

Fiasko Rusov, do Mesiaca vyhĺbili kráter. Pozreli sme sa na úspešné aj tragické misie, ktoré ho mali skúmať

Smart Lander for Investigating Moon alebo SLIM pristál na Mesiaci už v sobotu. Ale problémy so solárnymi batériami sondy sťažili určiť, či sonda pristála v cieľovej zóne.

Trafila sa s odchýlkou 100 metrov

Zatiaľ čo väčšina predchádzajúcich sond používala pristávacie zóny široké asi desať kilometrov, SLIM sa trafila do okruhu 100 metrov. Po niekoľkých dňoch analýzy údajov Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) zistila, že kozmická loď pristála asi 55 metrov od svojho cieľa, medzi dvoma krátermi v blízkosti Shioli, oblasti pokrytej vulkanickou horninou.

Jeden z hlavných motorov pristávacieho modulu však stratil ťah asi 50 metrov nad povrchom Mesiaca, čo spôsobilo ťažšie pristátie, ako sa plánovalo.

To potvrdila aj dvojica autonómnych sond vypustených SLIM pred pristátím, ktoré poslali späť obrázky modulu z povrchu. Podľa záberov sa na prvý pohľad zdá, že je hore nohami.

Projektový manažér JAXA Shinichiro Sakai povedal, že zaslané obrázky boli presne také, aké si predstavoval a videl v počítačových simuláciách. „Niečo, čo sme navrhli, cestovalo až na Mesiac a urobilo tento záber. Skoro som spadol, keď som to videl,“ povedal Sakai, ktorí by za presné pristátie dal SLIM „perfektné skóre“. „Preukázali sme, že môžeme pristáť, kde chceme,“ dodal projektový manažér JAXA.

Sonda z hračkárstva

Na Mesiaci okrem modulu pristali aj dve sondy. LEV-1, robot vybavený anténou a kamerou, mal za úlohu zaznamenať pristátie SLIM a preniesť snímky späť na Zem. LEV-2 je rover veľkosti baseballovej loptičky vybavený dvoma kamerami, ktorý vyvinula JAXA spolu so Sony, výrobcom hračiek Tomy Company a Doshisha University.

Dve autonómne sondy fotografujú a vyberajú snímky nezávisle, a obe ich pomocou antény LEV-1 následne posielajú späť na základňu. Daichi Hirano, vedec JAXA, ktorý navrhol LEV-2, tiež známy ako Sora-Q, uviedol, že sondy zachytili a preniesli 275 snímok.

Dokonalé pristávacie systémy

​JAXA má rekord v ťažkých pristátiach. Jeho kozmická loď Hayabusa2, vypustená v roku 2014, dvakrát pristála na 900 metrov dlhom asteroide Ryugu a zbierala vzorky, ktoré sa vrátili na Zem.

SLIM, prezývaný „Sniper Mesiaca“, bol určený na hľadanie informácií o pôvode Mesiaca, vrátane analýzy minerálov pomocou špeciálnej kamery. Modul bol vypustený na rakete Mitsubishi Heavy H2A v septembri. Spočiatku obiehala okolo Zeme a 25. decembra vstúpila na obežnú dráhu Mesiaca.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 09:37