Ilustrácia SlnkaPixabay
StoryEditor

Internet nemusí fungovať celé týždne. Vedci varujú pred silnými slnečnými búrkami, ktoré ochromia svet

Miroslav Kamody30.11.2023., 10:00h

Priprav sa na dlhé obdobie, ktoré budeš tráviť len doma pri knihe. Svet sa totiž na niekoľko týždňov môže úplne zastaviť.

Lajkuj Brainee.sk na

Pokiaľ ti doma vypadne na niekoľko hodín internet, nie je rozhodne nič príjemné. A to ani nehovoríme o situácii, ak ho v tom čase nutne potrebuješ. Koniec koncov, nemohol by si si prečítať tento článok a my by sme ho zase nevedeli publikovať. Portál Unilad však upozorňuje, že nás možno čaká omnoho horšia situácia.

Vedci v najnovšej štúdii varovali, že nadchádzajúce slnečné búrky by mohli byť také silné, že by mohli na niekoľko týždňov ochromiť internet na celom svete. Nejde o žiadnu zápletku B-éčkového filmu na Netflixe, ale skutočnú realitu.

image

Takto vyzerá najopustenejšie miesto na Zemi: Jeho najbližším obývaným susedom je Medzinárodná vesmírna stanica

Intenzitu a následky nevieme predpovedať

Každých jedenásť rokov totiž Slnko prejde fázou známou ako slnečné maximum, kedy sa na povrchu začnú objavovať tmavé škvrny. Tie vyžarujú na našu planétu prudkú výbušnú energiu a sú spôsobené zmenou magnetického poľa Slnka. A NASA predpovedá, že ďalšie slnečné maximum sa začne koncom roka 2025.

Nová štúdia vedená Dibyendum Nandim, fyzikom z IISER Kalkata Center of Excellence in Space Sciences v Indii, ale tvrdí, že veľká slnečná udalosť sa dostaví už začiatkom roka 2024. „[Nie je] možné predpovedať intenzitu a následky slnečných búrok tak skoro, ale už začiatkom roka mali by sme sa dozvedieť viac,“ povedal v rozhovore pre Mail Online.

image

Slnečná erupcia zo 14. októbra 2012

NASA/SDO

„Najintenzívnejšie búrky môžu niekedy viesť ku katastrofálnemu rozpadu obežnej dráhy satelitov na nízkej obežnej dráhe Zeme a narušiť satelitné služby, ako sú komunikačné a navigačné siete.“ To by mohlo znamenať narušenie mnohých technologických nástrojov, ktoré používame každý deň.

Dobrý rok pre lovcov polárnej žiary

„Samozrejme, vytvárajú aj nádherné polárne žiary, takže môžeme očakávať, že rok 2024 bude pre lovcov polárnej žiary dobrým rokom.“ Treba však myslieť na to, že fotografie si zrejme pozrieš neskôr, a to práve kvôli problémom s internetom.

image

Pilot doprial pasažierom nezabudnuteľný výhľad. Lietadlo na oblohe otočil, aby mohli všetci vidieť polárnu žiaru

Nandi ďalej povedal, že predpovedať, kedy presne môžu nastať najintenzívnejšie slnečné búrky, môže byť náročné. Vysvetlil aj to, prečo sa jeho štúdia a záver NASA líšia, ako aj objasnenie, že jednotlivé slnečné cykly sa môžu líšiť v dĺžke od 9 do 14 rokov.

Takže 11 rokov je „priemerná periodicita, čo znamená, že je určená spriemerovaním jednotlivých období všetkých pozorovaných slnečných cyklov v modernej dobe“. Vyzerá to tak, že nás opäť čaká poriadne rušný rok plný výziev, o ktoré vlastne vôbec nestojíme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:54