Pozri si najkrajšie zábery polárnej žiary za tento rok.Instagram/filiphrebenda, Krl_photo, Luis_cajete,/
StoryEditor

FOTO Pozri si najkrajšie zábery polárnej žiary za tento rok. Medzi najlepších na svete sa dostal aj slovenský fotograf

Michal Čiernik14.12.2023., 13:00h

Fotografický blog Capture the Atlas zverejnil najlepšie snímky Northern Lights Photographer of the Year. Medzi najlepších 25 fotografov sa so svojou snímkou polárnej žiary dostal aj Slovák Filip Hrebenda.

Lajkuj Brainee.sk na

Polárna žiara predviedla tento rok poriadnu šou a niektorí z najtalentovanejších fotografov sveta boli pripravení ju zachytiť v celej jej oslnivej kráse.

V našej galérii ti prinášame tie najlepšie snímky polárnej žiary nasnímané po celom svete v roku 2023. Víťazov starostlivo vybral cestovateľský a fotografický blog Capture the Atlas. Snímky sa nachádzajú v zbierke blogu Northern Lights Photographer of the Year, ktorú web prezentuje každý rok s cieľom „inšpirovať a zdieľať krásu tohto prírodného fenoménu“.

Vyberajú nielen snímky od niektorých z najrenomovanejších fotografov, ale aj od nových talentov a hľadajú aj nové miesta, kde sú neuveriteľné zábery polárnej žiary zriedkavé. „Vidíme zobrazenia Polárnej žiari v nižších zemepisných šírkach a snímky polárnej žiary na jedinečných miestach, kde ešte nikdy neboli zaznamenané. V tomto ročníku máme snímky z Walesu, Nemecka, talianskych Dolomitoch, pevninskej Austrálii a dokonca aj z Národnom parku Death Valley,“ uvádza Capture the Atlas

image

Aktivita Slnka prevyšuje predpovede. Slnečné búrky ovplyvnia naše životy, polárne žiary prinášajú nebezpečenstvo

Polárna žiara od slovenského fotografa

Tohtoročný pôsobivý výber zachytilo 25 fotografov z celého sveta, pričom snímky nasnímali v 13 rôznych krajinách. Na čo však môžeme byť hrdí je aj účasť slovenského fotografa Filipa Hrebendu. Ten svoju dychberúcu fotografiu zhotovil na súostroví Lofoty v Nórsku.

„Je jedno koľkokrát polárnu žiaru vidím. Zakaždým ma fascinuje tak, ako by som ju videl prvý raz. Ak sa skombinuje dobrá slnečná aktivita a jasná obloha, miesta ako Lofoty na severe Nórska dokážu ponúknuť úžasné divadlo,“ okomentoval Hrebedna svoj jedinečný záber. Rodák z Revúcej sa zameriava na umeleckú fotografiu krajiny, najmä však horských oblastí.

Od roku 2020 je členom Asociácie Profesionálnych Fotografov Slovenska. A že je skutočne dobrý, v tom čo robí, odzrkadľuje aj množstvo medzinárodných ocenení, ktoré za ten čas vyhral. Len v tomto roku je Filip držiteľom FEP Awards 2023 Golden Camera a Sony World Photography Awards 2023 za najkrajšiu fotografiu za Strednú Európu.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 21:40