Odhalili smrteľné následky horúčav v Európe.Aaron Chown/Tasr
StoryEditor

Skutočná smrteľná sila horúčav v Európe. Počet obetí je väčší ako sa predpokladalo

Michal Čiernik24.11.2023., 11:30h

V dôsledku rekordných horúčav v Európe minulý rok zomrelo pravdepodobne viac ľudí, ako sa pôvodne odhadovalo. Tím vedcov tvrdí, že nové odhady uvádzajú počet úmrtí súvisiacich s teplom na viac ako 70-tisíc.

Lajkuj Brainee.sk na

V júli vedci pod vedením Barcelonského inštitútu pre globálne zdravie odhadli, že počas rekordného leta v roku 2022 zomrelo v Európe 62 862 ľudí. Toto číslo vychádzalo z epidemiologických modelov týždenných teplôt a údajov o úmrtnosti v 35 európskych krajinách. Vedci to nazvali prvou komplexnou analýzou úmrtí z tepla v Európe.

image

Bude toto leto iné? Horúčavy si vlani vyžiadali v Európe vyše 61-tisíc obetí

Teraz však títo vedci upravili svoj odhad minuloročných úmrtí súvisiacich s horúčavami na 70 066, čo je nárast o 7 204 alebo približne o desať percent viac, ako sa pôvodne počítalo. Nový odhad bol uverejnený v odbornom lekárskom časopise The Lancet Regional Health–Europe.

Úmrtia na Slovensku

Júlová štúdia publikovaná v Nature Medicine použila počítačové modely na skúmanie úmrtí v 35 európskych krajinách, pričom počet úmrtí sa zúžil medzi 30. májom a 4. septembrom, najteplejším mesiacom minulého roka. Výskum zistil, že najviac úmrtí súvisiacich s teplom sa odohralo v Taliansku (18 010 úmrtí), Španielsku (11 324 úmrtí) a Nemecku (8 173 úmrtí).

Na Slovensku zomrelo minulý rok v lete kvôli teplu 365 ľudí, z toho 164 žien. Najčastejšie podľa ľtúdii zomierali starší ľudia nad 80 rokov, až 145. Do 64 rokov zomrelo 42 Slovákov.

image

Na Slovensku zomrelo minulý rok v lete kvôli teplu 365 ľudí, z toho 164 žien.

Tasr/dano Veselský/Tasr

Za posledných 30 rokov sa teploty v Európe zvýšili o viac ako dvojnásobok celosvetového priemeru, až o 1,2 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnymi obdobím. Vedci podľa portálu Corthouse News pripisujú tento trend otepľovania v Európe teplým prúdom zo saharskej púšte a Afriky, teplu generovanému Stredozemným morom a úbytku morského ľadu v Barentsovom mori a v okolí nórskeho súostrovia Svalbard.

Bude to len horšie

Ak sa bude Európa naďalej otepľovať, letá budú stále nebezpečnejšie. Vedci vypočítali, že v dôsledku horúčav môže každé leto do roku 2030 zomrieť viac ako 68-tisíc ľudí. Pričom by toto číslo mohlo do roku 2050 vzrásť na viac ako 94 až 120-tisíc úmrtí ročne

Celosvetovo sa výskumu nebezpečenstva vĺn horúčav venuje oveľa väčšia pozornosť, pretože počet úmrtí z nadmerného tepla rastie spolu s globálnym otepľovaním a inými trendmi, ako je urbanizácia, demografický rast a starnutie obyvateľstva.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
01. máj 2024 08:47