Vedel si, že aj v Európe máme oblasť 51?Wikimedia/ Derek Hawkins/
StoryEditor

Vedeli ste, že aj v Európe máme tajnú Oblasť 51? Lietadlom ste tam za menej ako tri hodiny

Michal Čiernik22.11.2023., 10:00h

Každý už počul o Area 51, tajnej vojenskej základni amerického letectva, ktorá je predmetom nekonečných konšpiračných teórií. Podobný komplex sa však nachádza aj v Európe, len pár hodín lietadlom zo Slovenska.

Lajkuj Brainee.sk na

Európska Area 51 sa nachádza vo Veľkej Británii. Miesto s názvom RAF Rudloe Manor, predtým známe ako RAF Box, bola kedysi základňou Kráľovského letectva, no posledných 20 rokov je údajne opustená.

Základňa, ktorá sa nachádza medzi osadami Box a Corsham v grófstve Wiltshire, známa ako „Anglická oblasť 51“, sa na prvý pohľad javí ako ktorákoľvek iná usadlosť v krajine. Ale pod tehlami a maltou jeho nadzemných budov leží rozsiahla sieť tunelov a bunkrov, ktoré sa v priebehu rokov používali na množstvo účelov, uvádza portál LadBible.

image

USA má vlastniť telá aj lode mimozemšťanov. Prezradil pod prísahou bývalý zamestnanec organizácie vyšetrujúcej UFO

Počas druhej svetovej vojny bol Rudloe Manor využívaný operačnou skupinou RAF na rôzne účely, vrátane filtrovania spravodajských informácií o nepriateľskej činnosti. Bolo to tiež bývalé sídlo divízie civilnej obrany zodpovednej za monitorovanie jadrových rizík na vrchole studenej vojny.

Konšpiračné teórie

Teoretici sa však domnievajú, že toto miesto bolo v skutočnosti použité na výskum UFO a nadviazanie kontaktu s mimozemšťanmi.

image

Operačná miestnosť Rudloe Manor v roku 1943.

Wikimedia/

Asi najznámejšou fámou je, že komplex ukrýva pozostatky mimozemskej kozmickej lode a jej posádky z iného sveta. S touto teóriu ako prvá prišla americká spisovateľka Dorothy Kilgallonová, ktorá tvrdila, že havária sa odohrala v 40. rokoch minulého storočia.

Tvrdila, že o incidente jej povedal vysoký britský predstaviteľ, hoci si pochopiteľne želali zostať v anonymite. Ministerstvo obrany v tom čase všetky takéto správy popieralo.

Odtajnené dokumenty

Všetko sa však zmenilo v roku 2007, keď odtajnené tajné súbory zverejnené v Národnom archíve naznačovali, že lokalita bola v 50. rokoch skutočne využívaná na skúmanie UFO. Dokumenty ďalej obsahujú správy o pozorovaní UFO až do roku 1996, kedy bolo údajne zaznamenaných až 600 hlásení. V tom istom období bol však najväčším hitom v televízii seriál Akty X.

Súbory obsahujú aj správu o vojnovom stretnutí, na ktorom sa zúčastnil aj samotný Winston Churchill. Premiér bol vtedy natoľko znepokojený hlásením o stretnutí medzi UFO a bombardérmi RAF, že nariadil, aby boli tieto dokumenty utajené na najmenej 50 rokov, kvôli zabráneniu „hromadnej paniky“.

Napriek tomu, že je dnes areál opustený a ministerstvo ho údajne aktívne nevyužíva. Komplex ostáva oplotený a prísne strážený. A to je dôvod, prečo mnohí ľudia stále veria, že za týmto príbehom je oveľa viac, než sa zdá.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 15:12