Počul si už o Aljašskom trojuholníku?Google Maps/
StoryEditor

Zmizlo v ňom viac ľudí, ako kdekoľvek inde na svete. Čo môže byť za záhadnými udalosťami v Aljašskom trojuholníku?

Michal Čiernik21.09.2023., 09:00h

O záhadných zmiznutiach v Bermudskom trojuholníku si už určite počul. Vedeli si však, že existuje ešte jedno tajuplné územie, kde zmizlo viac ľudí ako kdekoľvek inde?

Lajkuj Brainee.sk na

Na území medzi aljašskými mestami Utqiagvik, Anchorage a Juneau zmizlo za posledných 50 rokov viac ako 20-tisíc ľudí. Tento región s nedotknutou divokou prírodou je známy ako „Aljašský Bermudský trojuholník“.

Tento fenomén sa prvýkrát dostal do pozornosti verejnosti v októbri 1972, keď na ceste z Anchorage do Juneau náhle zmizlo malé osobné lietadlo. Ani pasažieri, ani jeho trosky sa nikdy nenašli, a to napriek viacnásobnému pátraniu na ploche veľkej takmer 85-tisíc kilometrov štvorcových.

Zmiznuté lietadlá

Portál History uvádza, že od havárie v roku 1972 sa v Aljašskom trojuholníku stratilo viac ako 20-tisíc ľudí – čo je viac ako dvojnásobok celoštátneho priemeru. To mnohých vedie k špekuláciám, či sú tieto zmiznutia prirodzené alebo nadprirodzené.

V skutočnosti osobné lietadlo z roku 1972 nebolo prvé. Ešte v roku 1950 bez stopy zmizlo aj vojenské lietadlo so 44 ľuďmi. To isté sa stalo s Cessnou 340 so štyrmi pasažiermi v roku 1990, uvádza Discovery.

image

Na území medzi aljašskými mestami Utqiagvik, Anchorage a Juneau zmizlo za posledných 50 rokov viac ako 20-tisíc ľudí.

Twitter/claudioadie/

A tým záhadné zmiznutia nekončia. V skutočnosti sa situácia stáva ešte zarážajúcejšou, keď zohľadníme počet jednotlivých ľudí, ktorí v Aljašskom trojuholníku zmizli. Ide o viac ako 16 000 od roku 1988. Alebo, inak povedané, zhruba štyria na tisíc obyvateľov Aljašky, čo je viac ako dvojnásobok celoštátneho priemeru.

Paranormálne teórie

Podľa Travel Channel, jedna prominentná teória týkajúca sa aljašského trojuholníka a početných zmiznutí v regióne pochádza z podivnej správy predloženej Federálnemu úradu pre letectvo (FAA) v roku 1986.

Správa tvrdila, že let spoločnosti Japan Air Lines 1628 sa stretol s tromi neidentifikovanými vzdušnými javmi (UAP), bežnejšie známymi ako UFO. Piloti pôvodne verili, že plavidlá sú vojenské, kým si uvedomili, že objekty držia tempo s lietadlom a pohybujú sa okolo neho nepravidelnými smermi, pričom vyžarujú záblesky svetla.

Tieto tvrdenia boli údajne neskôr overené civilným a vojenským radarom, čo niektorých viedlo k špekuláciám, že tisíce podivných zmiznutí, ku ktorým došlo v Aljašskom trojuholníku, možno pripísať mimozemšťanom.

Energetické víry

Iná teória naznačuje, že v Aljašskom trojuholníku existujú masívne víriace energetické víry. Smer, ktorým sa točí energetický vír, môže ovplyvniť ľudské správanie. Napríklad vír v smere hodinových ručičiek vytvára pozitívne emócie, zatiaľ čo vír proti smeru hodinových ručičiek vedie ľudí k negatívnym pocitom a zmätku.

image

Psy sa z nevysvetliteľných dôvodov hádžu do priepasti a umierajú. Záhadu mosta psích samovrážd doteraz nevysvetlili

Merania v oblasti údajne skutočne odhalili významné magnetické nepravidelnosti a pátracie tímy v tejto oblasti hlásili, že ich kompasy sa odklonili o viac ako 30 stupňov. Niektorí tiež hlásili, že sa cítili dezorientovaní alebo zažívali sluchové halucinácie, čo by údajne mohlo byť príčinou, prečo sa ľudia tak často v tejto oblasti strácajú.

Príšera z folklóru

Ďalšie teórie siahajú ešte ďalej a majú korene v indiánskom folklóre. Medzi kmenmi Tlingitov a Tsimshianov sa tradujú príbehy o stvorení známom ako Kushtaka, ktorý mení tvary a potuluje sa po aljašskej divočine a hľadá svoju korisť.

Kushtaka má podobný vzhľad ako vydra, ale tým, ktorí sa stratili v lese, sa často javí ako dôveryhodný priateľ, ktorý vedie svoju obeť hlbšie do divočiny a buď ju roztrhá na kusy, alebo z nej urobí Kushtaka.

Jednoduché vysvetlenie

Podľa The Manual je jedným z najpravdepodobnejších vedeckých vysvetlení jednoducho geografia. Treba mať na pamäti že rozloha Aljašského Bermudského trojuholníka je desaťkrát väčšia ako Slovensko a je z väčšiny tvorená extrémnou divočinou.

image

Treba mať na pamäti že rozloha Aljašského Bermudského trojuholníka je desaťkrát väčšia ako Slovensko a je z väčšiny tvorená extrémnou divočinou.

Unsplash/ Sterlinglanier Lanier/

Oblasť je známa celoročným snežením, hustou divočinou a obrovskými ľadovcami so skrytými jaskyňami a obrovskými trhlinami v ktorých bez stopy zmizne aj celé lietadlo, nehovoriac o ľuďoch. Diskusia o paranormálnych teóriách okolo aljašského trojuholníka je určite vzrušujúca, ale pravdou je, že na to, aby človek bez stopy zmizol, stačí aj samotná aljašská divočina.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 18:58