Počas ležania budeš musieť mať hlavu sklonenú o šesť stupňov nadol, aj keď sa umývate, jete a používate toaletu .Twitter/ Mirage News/
StoryEditor

Časti svojho tela či tekutiny vieš predať aj za tisícky eur. Je to legálne a môžeš tým pomôcť iným ľuďom

Michal Čiernik22.08.2023., 08:00h

Poskytnutím svojho tela, alebo jeho častí, vieš prísť k celkom pekným peniazom. Musíš však spĺňať prísne kritéria a nie vždy je to bezbolestné.

Lajkuj Brainee.sk na

Stať sa pokusným králikom

Keď si trúfaš, alebo máš závažné ochorenie na ktoré existuje len experimentálna liečba, potom je tu pre teba možnosť klinických štúdií. Vo vyhľadávacej databáze ClincalTrials.gov pre klinické štúdie na ľuďoch po celom svete nájdeš stovky štúdií, ktoré hľadajú účastníkov pre svoje výskumy.

Účastníci môžu byť pokusnými králikmi pre nové medicínske produkty, ako sú lieky na liečbu vysokého krvného tlaku, alebo sa môžu zúčastniť pozorovacieho výskumu, napríklad štúdie, ktorá zaznamenáva účinky rôznych životných štýlov na zdravie srdca.

image

Pichali im rádioaktívne látky. Toto je príbeh najznámejších siamských dvojčiat Ruska

Subjekty sú vo všeobecnosti platené za účasť v klinických štúdiách a väčšinou platí, že čím väčšie riziko, tým väčšia odmena. Pri každej štúdii je to však individuálne. Podľa noisk.sk však finančnú odmenu za účasť na klinickom skúšaní na Slovensku získavajú len zdraví jedinci v prvej fáze klinického skúšania.

NASA ti zaplatí za ležanie v posteli

Má to však háčik, musíš tam zostať 60 dní, 24 hodín denne. Štúdie pokoja na lôžku pomáhajú výskumníkom NASA vidieť niektoré zo zmien, ktorými telo astronauta prechádza v dôsledku beztiažového letu do vesmíru.

Dostať približne 20 tisíc eur za ležanie môže znieť ako jednoducho zarobené peniaze, ale majte na pamäti, že výberová komisia hľadá účastníkov, ktorí majú fyzické a psychické črty skutočného astronauta. Počas ležania budeš musieť mať hlavu sklonenú o šesť stupňov nadol, aj keď sa umývate, jete a používate toaletu.

Tento projekt bude trvať do roku 2025, prebiehať bude v Nemecku a NASA naň vyčlenila 50 miliónov dolárov.

Daruj krvnú plazmu

Plazma je najväčšou zložkou ľudskej krvi. Je to tekutina bohatá na bielkoviny, ktorá obsahuje väčšinou vodu, ale je tiež naplnená enzýmami, protilátkami a soľami. Táto lepkavá, lepkavá žltkastá látka môže byť použitá na vytvorenie terapií, ktoré liečia ľudí s poruchami zrážanlivosti krvi, autoimunitnými chorobami a dokonca aj obete popálenín.

Počas darovania plazmy sa odoberie krv a automatizovaný prístroj oddelí plazmu od ostatných zložiek krvi, ktoré sa vrátia darcovi. Pred darovaním však musíš postúpiť lekársku prehliadku a splniť všetky podmienky. Platba za darovanie plazmy sa líši od miesta k miestu. Na Slovensku je to bez finančného benefitu. V susednom Rakúsku či v Čechách môžeš dostať za jedno darovanie približne 30 eur.

image

Zachránil miliardy, zabil milióny. Chemik Fritz Haber pomáhal živiť svet aj dusiť vojakov v zákopoch

V priebehu jedného referenčného roka môžeš postúpiť odbery až 50 krát. Telo si totiž v priebehu 48 hodín nahradí všetky zložky, o ktoré pri odbere plazmy príde.

Tisíc eur za darovanie ženských vajíčok

Pre niektoré ženy sú darované vajíčka jedinou šancou, ako zažiť tehotenstvo a porodiť zdravé bábätko. Okrem pomoci iným a bezplatných informácií o tvojom reprodukčnom zdraví, vrátane nákladných genetických testov za tento dobrý skutok získaš aj odmenu približne tisíc eur. Cena sa líši od kliniky.

image

Skutočný Príbeh služobníčky? Nový seriál na Netflixe približuje desivý kult pedofilného proroka, ktorý mal 78 žien

Počas cyklu darovania sú pacientom injekčne podávané lieky na plodnosť, aby ich vaječníky tvorili viac vajíčok. Vhodné ženy sú vo všeobecnosti vo veku od 21 do 35 rokov. Postup odberu vajíčok trvá približne 20 minút, ale môže si vyžadovať niekoľko dní zotavenia.

Ani spermie nie sú lacné

Darovanie spermií je, samozrejme, oveľa jednoduchšie a menej riskantné ako darovanie vajíčok. Preto aj finančná odmena za jednu dávku spermií nie je taká vysoká. Kritéria uchádzača sú však rovnako prísne.

image

Za každý odber spermií, ktorý splní kritéria, máš nárok na finančnú kompenzáciu 60 eur.

Flickr/jordan M/

V prípade, že ťa genetik odporučí, môžeš sa objednať na termín odberu, pričom môžeš chodiť pravidelne, alebo si dohodnúť individuálne termíny tak, ako ti to vyhovuje. Spolu môžeš vykonať až desať odberov. Za každý odber, ktorý splní kritéria, máte nárok na finančnú kompenzáciu 60 eur.

image

Spermagedon mužskej plodnosti: Čomu by si sa mal vyhýbať, ak chceš mať deti?

Pol roka od posledného odberu je potrebné prísť ešte raz na kliniku, dať sa znova otestovať na pohlavne prenosné ochorenia. V prípade negatívneho výsledku získate za každý úspešný odber dodatočnú kompenzáciu 20 eur.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 09:14