Tieto veci by si mal o sexe vedieťUnsplash/We-Vibe Toys
StoryEditor

Päť vecí, ktoré by sme o sexe mali vedieť, no nikto nám ich nepovedal: Potraty aj neplodnosť sú bežné, sexualita je premenlivá

Miroslav Kamody02.04.2023., 10:00h

Veci, ktoré by si mal za každých okolností určite poznať. Najsmutnejšie na tom je, že o nich vie len málokto.

Lajkuj Brainee.sk na

Sexuálna výchova je niečo, čo na Slovensku množstvo ľudí príliš nepozná. Otvorene komunikovať o sexe je na mnohých školách, nehovoriac o rodinách, neznámy pojem. Väčšina rád sa riadila „preventívnym“ prístupom, ktorý sa zameriaval na vyhýbanie sa tehotenstvu a pohlavne prenosným chorobám.

Ako dopĺňa portál The Conversation, drvivá časť informácií bola zameraná hlavne na heterosexuálnych ľudí. Aj keď je dnes už sexuálna výchova na omnoho lepšej úrovni, mnohí vo veku 20 až 30 rokov môžu mať pocit, že im chýba vzdelanie, ktoré by im mohlo pomôcť lepšie sa orientovať vo svete vzťahov a sexuality.

image

Zmenila pohľad na sex, spustila kultúrnu i farmaceutickú revolúciu. Zázračná modrá tabletka oslavuje 25 rokov

Pozreli sme sa preto na päť vecí, ktoré by mal rozhodne vedieť každý jeden z nás.

1. „Normálny“ sexuálny apetít je mýtus

Sexuálna túžba je veľmi variabilná a nemá univerzálnu normu. Niektorí môžu chcieť sex niekoľkokrát týždenne, iným môže stačiť aj raz za mesiac či dokonca menej. 

„Bez ohľadu na to, ako často chcete alebo máte sex, dôležitejšie je pochopiť, že sexuálna túžba je ovplyvnená mnohými faktormi a môže sa počas života meniť. Mnoho faktorov, ako sú hormonálne výkyvy, stres, niektoré lieky, ako aj faktory životného štýlu, to všetko môže ovplyvniť libido,“ vysvetľuje Áine Aventinová z Queen‘s University v Belfaste.

Najdôležitejšie je pochopiť vlastné sexuálne potreby a túžby, rovnako tak aj komunikovať so svojím partnerom. Výsledkom je osobná pohoda a zdravé vzťahy. Ak nie si spokojný so svojim sexepílom, mal by si sa poradiť s lekárom.

image

Tieto veci by si mal o sexe vedieť

Unsplash/We-Vibe Toys

2. Rozprávanie o sexe je dôležité

Rozprávať sa o sexe s partnerom je pre mnohých tabu. „Výskum však ukazuje, že sexuálna komunikácia je spojená s vyšším vzťahom a sexuálnou spokojnosťou. Keď otvorene komunikujeme o sexe, odhaľujeme svojmu partnerovi inak súkromné aspekty nás samých (ako sú naše túžby alebo fantázie),“ hovorí Aventinová.

Výsledkom je zvýšená sexuálna spokojnosť a pocit intimity, čo môže zlepšiť celkovú spokojnosť vo vzťahu. Pokiaľ ti je to stále nepríjemné, na internete nájdeš množstvo rád, ako túto konverzáciu začať a aké otázky klásť. Rovnako tak sa nehanbi hovoriť o sexuálnych fantáziách a zdieľaj s ním to, čo sa ti ne/páči.

image

Nová štúdia o orgazme: Prezradí, ktoré ženy ho dosahujú častejšie a rýchlejšie

3. Sexualita môže byť premenlivá

Sexuálna výchova sa väčšinou zameriavala na heterosexuálov a cisrodové osoby. Ostatným zostali len útržkovité až žiadne relevantné informácie o sexe a vzťahoch.

„To tiež znamená, že mnohí ľudia sa neučili, že sexualita môže byť mnohostranná a premenlivá. Vaša sexualita je ovplyvnená kombináciou mnohých biologických, psychologických a sociálnych faktorov a môže sa počas vášho života meniť.“

Výskum naznačuje, že sexuálna fluidita môže byť bežnejšia medzi cisgender ženami a sexuálnymi menšinami. „Je ťažké rozpoznať jasný dôvod, ale jednou z možností je, že muži, ktorí sa identifikujú ako heterosexuáli, môžu mať menšiu pravdepodobnosť, že budú konať na základe náklonnosti k rovnakému pohlaviu, možno zo strachu z negatívnych reakcií od ľudí v ich spoločenskom kruhu,“ hovorí odborníčka.

image

Sexualita môže byť premenlivá

Unsplash/Mahrael Boutros

Existujú tiež dôkazy, že príťažlivosť k rovnakému pohlaviu a sexuálna fluidita sú čiastočne ovplyvnené genetikou, čo nám ukazuje, aká prirodzená je rozmanitosť ľudskej sexuality.

4. Sexuálne prenosné infekcie sú veľmi časté

Prísny preventívny prístup k sexuálne prenosným chorobám vedie k ich stigmatizovanému vnímaniu. Táto stigma môže byť škodlivá a môže mať vplyv na duševné a fyzické zdravie človeka, ako aj na jeho ochotu prezradiť partnerom svoju chorobu.

Zameranie sa na prevenciu taktiež znamená, že nás naučili veľmi málo o rozoznávaní symptómov a liečbe, nehovoriac o podnietení nárastu mýtov o pohlavne prenosných chorobách. Jedným z najčastejších mýtov je napríklad ten, že ľudia s genitálnym herpesom už nikdy nemôžu mať sex bez toho, aby nenakazili svojho partnera. To však nie je pravda.

5. Tehotenstvo a plodnosť

Plánovanie tehotenstva a rodičovstva je dôležité pre ženy aj mužov. A keďže sa vzdelanie ohľadne sexu zameriava hlavne na vyhýbanie sa tehotenstvu, znamená to, že o tehotenstve a plodnosti často vieme žalostne málo.

image

Prelomový prípad. Odsúdili prvého muža, ktorý si počas sexu odstránil kondóm bez súhlasu ženy

Nikto nám totiž nepovedal, že približne 10% až 15% všetkých tehotenstiev končí potratom. „Môže to byť traumatická udalosť, a to aj v prípade skorej straty tehotenstva. Ale vedieť, aké je to bežné a mať primeranú podporu, by mohlo mnohé ženy uistiť, že to nie je ich chyba,“ odkazuje odborníčka.

Mnohí z nás sa tiež nedozvedeli o iných aspektoch plodnosti, napríklad o tom, ako môže čakanie na dieťa ovplyvniť šance na otehotnenie. Nehovorilo sa ani o tom, ako váha, strava či cvičenie ovplyvňuje šance na otehotnenie. A to ani nehovoríme o tom, aké bežné ú problémy s mužskou plodnosťou a ako môže s vekom klesať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 00:02