Vedci varujú pred vypuknutím vírusu, podobného z The Last of Us.Brainee x Canva/HBO Max
StoryEditor

Vedci varujú pred vírusom ako z The Last of Us. Môže sa oň postarať hybridná huba, ktorá sa prispôsobila vyšším teplotám

Michal Čiernik14.11.2023., 12:00h

Španielski vedci identifikovali hybridnú hubu z morského prostredia. Upozorňujú, že by mohlo ísť o prvý mikroorganizmus, ktorý sa stal patogénom v dôsledku klimatických zmien.

Lajkuj Brainee.sk na

Stane sa katastrofický scenár z populárneho seriálu a hier skutočnosťou? Výskumníci z Inštitútu pre výskum biomedicíny v Barcelone zistili, že u huba Candida orthopsilosis, ktorá sa vyskytuje v slaných morských vodách, sa prispôsobila klimatickým zmenám hybridizáciou.

image

Prekvapivý objav na dne oceánu. V Mariánskej priekope našli doteraz neznámy vírus

Tento nový superkmeň nadobudol špecifické vlastnosti, ako napríklad infikovanie ľudského tela, rast pri vyšších teplotách a odolnosť proti antimykotickým liekom, uvádza DailyMail.

Sú schopné infikovať človeka

Vedúci výskumu Toni Gabaldón prezradil, že strávili roky hľadaním odpovede na otázku, prečo sú niektoré druhy húb pre ľudí patogénne a iné nie. „Naše výsledky ukazujú, že hybridizácia - proces, ktorému sa doteraz venovala malá pozornosť - umožňuje rýchle získanie vlastností, ktoré umožňujú infekciu človeka,“ vysvetlil vedec.

Počas hybridizácie sa odlišné genómy spoja do jednej a tej istej bunky, čím sa zosilňuje jej adaptácia. „V skutočnosti, s náležitou opatrnosťou, toto je dej nedávnej a populárnej minisérie The Last of Us, kde huba rýchlo nadobudne obrovskú schopnosť infekcie, prenosu a virulencie, čo je dokonalý koktail vlastností, ktoré jej umožnili zdecimovať ľudstvo v krátkom čase,“ zdieľali vedci vo vyhlásení. 

Reálna hrozba

Podľa štúdii publikovanej v Nature je optimálna teplota, pri ktorej Candida orthopsilosis rastie, 35 stupňov Celzia. Pomocou hybridizácie však môžu prežiť aj pri oveľa vyšších teplotách. „Toto pozorovanie je znepokojujúce, pretože ich tolerancia prekračuje tepelnú bariéru cicavcov, ktoré doteraz fungovala ako ochranný štít, a dláždi cestu pre infikovanie ľudí,“ prezradila Doktorka Valentina del Olmo.

Tím v tlačovej správe uviedol, že C. orthopsilosis sa zdá byť úzko spojená s hubou Candida auris, ktorá v súčasnosti napáda ľudí po celom svete.

Výskumníci veria, že Candida auris je tiež hybrid, ktorý sa sformoval v mori a v roku 2009 získal schopnosť infikovať človeka. Vo svete sa už vyskytli stovky ohnísk tejto infekcie s úmrtnosťou medzi 30 až 60 percentami. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 02:40