Prežil by si zombie apokalypsu?Amc/
StoryEditor

Prežili by sme zombie apokalypsu? Vedci predpovedali, ako rýchlo by sa nákaza šírila v reálnom svete

Michal Čiernik31.10.2023., 15:00h

Od The Walking Dead po The Last Of Us sú zombie apokalypsy už roky neoddeliteľnou súčasťou sci-fi žánru. Vedci z fínskej univerzity však najnovšie zistili, ako rýchlo by sa zombie nákaza šírila v reálnom svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Si fanatik do zombie filmov a denne očakávaš sirény ohlasujúce príchod chodiacich mŕtvych, aby si konečne využil svoje skryté schopnosti a vedomosti z postapokalyptických príbehov? V reálnom svete by si však na reagovanie mal extrémne krátku chvíľu.

V novej štúdii sa vedci z Aalto University rozhodli ukázať svetu, ako rýchlo by zombie vírus obsadil celé Helsinky a následne aj celú krajinu.

Nakazení do pár hodín

Ich simulácie naznačujú, že ak by sa v Helsinkách objavil jediný zombie, mali by len sedem hodín na úplnú karanténu hlavného mesta, alebo zabitie zombie. V opačnom prípade by zombíci „nevyhnutne ovládli mesto a celú krajinu“, hovorí tím.

Výskum sa rozšíril o tradičné modely pridaním simulácie ľudí a zombie pohybujúcich sa vo Fínsku v rámci miest aj medzi nimi. To umožnilo tímu simulovať veci, ako je karanténa infikovaného regiónu alebo rozdiel medzi zombie apokalypsou začínajúcou v husto obývanom meste alebo v oveľa redšej oblasti. 

image

Smútiš za prvou sériou The Last of Us? Tieto postapokalyptické seriály môžu byť dobrou náhradou

Odhadnúť niektoré parametre však bolo podľa profesora Lauriho Viitasaariho, ktorý mal na starosti matematický model, osobitnou výzvou. „Aká je správna pravdepodobnosť, že človek vyhrá stretnutie so zombie? Skutočné údaje o takýchto otázkach sú značne obmedzené,“ vysvetlil.

„Nemalo by to byť prekvapujúce, ale prekvapilo ma, ako rýchlo musíme reagovať, aby sme udržali našu populáciu nažive,“ povedala profesorka Pauliina Ilmonen, ktorá viedla štúdiu. 

Praktické využite simulácie

Hoci je tento projekt odľahčený, podľa výskumníkov by mohli zistenia ponúknuť vážne poznatky o tom, ako by sme mohli v budúcnosti potlačiť prepuknutie existujúcich chorôb. „Simulácia zombie epidémie ponúka spôsob, ako preskúmať účinky rôznych zásahov a zvážiť ich v kontexte chorôb s rôznymi vlastnosťami, napríklad ako rýchlo sa šíria alebo aké sú závažné,“ napísal tím vo vyhlásení.

image

Ich simulácie naznačujú, že ak by sa v Helsinkách objavil jediný zombie, mali by len sedem hodín na úplnú karanténu hlavného mesta, alebo zabitie zombie.

Amc/

Keďže simuluje konanie jednotlivcov, možno ju použiť aj na testovanie toho, ako by dezinformácie ovplyvnili šírenie epidémie. Napríklad tým, že niektorí "zombie popierači" by ignorovali varovania.

Podľa vedcov by sa mohol model, okrem Fínska, prispôsobiť na simuláciu epidémií aj v iných krajinách. „Mohol by sa použiť aj na skúmanie iných vecí, ktoré sa šíria ako vírus, vrátane hoaxov alebo dezinformácií,“ dodali.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 02:44