Prekvapivý objav na dnes oceánu.Twitter/ Mediavenir, Newsgordons/
StoryEditor

Prekvapivý objav na dne oceánu. V Mariánskej priekope našli doteraz neznámy vírus

Michal Čiernik22.09.2023., 10:30h

Čínski vedci objavili patogén v sedimente takmer 9-tisíc metrov pod hladinou Tichého oceánu v Mariánskej priekope južne od Japonska.

Lajkuj Brainee.sk na

Tím výskumníkov z Čínskej oceánskej univerzity v Čching-tao kopal v okolí Mariánskej priekopy a narazil na baktérie z čeľade Halomonas.

Objavili ich v hĺbke 8 900 metrov pod hladinou mora, čo je len kúsok od 11-tisíc metrového dna priekopy.

Keď však skúmali genetický materiál baktérií, narazili na úplne nový vírus. Dostal zvláštny názov vB_HmeY_H4907 a stal sa "vírusom, ktorý bol doteraz izolovaný najhlbšie v celej histórii". Tím vedcov tvrdí, že „predstavuje novú rodinu vírusov v oceáne".

„Kdekoľvek je život, môžete sa staviť, že tam budú aj vírusy,“ uviedol v uverejnenej štúdii Dr. Min Wang, morský virológ z Oceánskej univerzity v Číne.

Neznámy vírus

Podľa Cosmosu sa domnievajú, že vB_HmeY_H4907 je vírus, ktorý infikuje a replikuje sa v baktériách a je súčasťou doteraz neznámej rodiny vírusov.

Myslia si tiež, že je lyzogénny, čo znamená, že infikuje hostiteľa, ale nezabíja ho. Zistili, že vírus je v extrémnych oceánskych hĺbkach široko rozšírené.

image

Vírus dostal zvláštny názov vB_HmeY_H4907 a stal sa najhlbším známym vírusom, ktorý bol doteraz izolovaný.

Twitter/mediavenir/

Tieto zistenia rozširujú naše chápanie hlbokomorských baktérií a vírusov, poskytujú dôležité informácie pre ďalšie štúdie interakcií vírusov s hostiteľmi a o ich evolúcii.

Objav sa uskutočnil v "hadalskej zóne" Mariánskej priekopy, ktorá je podľa autorov štúdie „najmenej preskúmaným a najzáhadnejším prostredím planéty a je najhlbším prostredím života na povrchu Zeme.“

image

Väčšina z nás má v sebe vírus, o ktorom nikto počul. Prináša však so sebou zásadné riziká, ktoré ohrozujú teba aj deti

Je to oblasť, ktorá sa rozprestiera od šesť do 11- tisíc metrov pod hladinou mora a je pomenovaná po Hádesovi, gréckom bohu podsvetia.

Tieto zóny sa vyskytujú len v priekopách a predstavuje menej ako 0,25 percent svetového morského dna.

Človeka údajne infikovať nedokáže

Podľa vedcov je vB_HmeY_H4907 vysoko prepojený so svojím hostiteľom, čo poskytuje teoretický základ pre hĺbkovú analýzu prežitia vírusov v extrémne drsných prostrediach a ich koevolúciu s hostiteľmi.

Ako uvádza Vice, našťastie sa nezdá, že by tento vírus mohol využívať človeka ako hostiteľa.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
04. máj 2024 19:53