Droga spôsobuje paralýzu, hnijúce rany a v najhorších prípadoch aj smrť.Rpk Report/Twitter
StoryEditor

VIDEO Zombie droga urobila z Filadelfie desivé mesto. Spôsobuje paralýzu, ľudia sú ako chodiace mŕtvoly

Antiyoutuber25.09.2023., 11:00h

Vo Filadelfii vypukla kríza, mesto zaplavuje stále viac narkomanov, ktorí drogu tranq užívajú. Spôsobuje paralýzu a ulice amerického mesta sú plné ľudí, ktorí sa nemôžu pohnúť.

Lajkuj Brainee.sk na

V USA sa rozpútala nekontrolovateľná drogová kríza. Na trhu sa totiž objavila nová droga tranq, ktorá sa nazýva aj ako „zombie droga“. Názov je úplne vystihujúci, pretože narkomani, ktorí si drogu aplikujú, často upadnú do otrasného stavu paralýzy a naozaj vyzerajú ako zombie z filmu, píše sa na portáli Antiyoutuber. 

Ulice doslova zaplavili ľudia, ktorí si tranq aplikujú a americké úrady vôbec nevedia, ako celú situáciu riešiť. Kvôli ľahkej dostupnosti a tiež nízkej cene sa droga stala medzi bezdomovcami a narkomanmi veľmi obľúbenou. Zároveň je ale na tieto „chodiace mŕtvoly“ naozaj nepekný pohľad a na sociálnych sieťach sa šíria šokujúce videá, z ktorých divákov mrazí. 

image

Ľudia zomierajú pri užívaní známej drogy. Ešte pred pár mesiacmi bola dostupná aj na Slovensku

Situácia je kritická

Droga tranq sa rozšírila z Filadelfie, kde je situácia asi najhoršia. Ulice mesta sú totiž plné narkomanov, ktorí nehybne stoja v neprirodzenej polohe a vyzerajú úplne zúbožene. Droga navyše nespôsobí len paralýzu celého tela, ale tiež hnijúce rany na koži. V najhorších prípadoch môže droga spôsobiť aj smrť. Droga sa v uliciach Filadelfie objavila už predtým, ale až teraz je situácia naozaj vážna. Tranq je totiž droga pre chudobných a tí často nemajú peniaze, aby si ju mohli dovoliť. Kvôli tomu vzrástla kriminalita, pretože množstvo narkomanov urobí absolútne čokoľvek len preto, aby získali peniaze na ďalšiu dávku. 

Na narkomanov, ktorí drogu užívajú, nie je ani trochu pekný pohľad. Pretože sa ale droga šíri skutočne všade, množstvo ľudí vo Filadeldii už malo možnosť stretnúť sa aspoň s jedným takým narkomanom. Medzi nimi sú, samozrejme, tiež deti, ktoré často vôbec nechápu, že ide o ľudí závislých na drogách. Sú preto úplne zdesené, keď na ulici stretávajú zúbožených ľudí, ktorí sa nehýbu a vyzerajú ako zombie. „Je to naozaj smutné. Dúfam, že vláda urobí všetko pre to, aby tým chudákom pomohla. Nikdy neberte drogy a modlite sa za tieto duše,“ komentujú situáciu vo Filadelfii používatelia na TikToku. 

Droga je nebezpečná aj pre ľudské telo

Samotná droga je, pochopiteľne, škodlivá aj pre telo. Tvorí ju kombinácia xylazínu a fentanylu. Prvá látka sa používa ako sedatívum pre kone, druhá ako opioidné analgetikum a je približne stokrát silnejšie ako morfium, ale s podstatne kratším účinkom. Vďaka ľahkej dostupnosti oboch látok sa droga vyrába vo veľkom. Americké úrady ale nedokážu situáciu nijak riešiť. Protidrogové centrá sú totiž údajne plné a liečbu si množstvo narkomanov nemôže dovoliť. 

image

Nová droga sa rozšírila vo Filadelfii, z ľudí urobí chodiace mŕtvoly

Gokhshtein/Twitter

Droga sa navyše z Filadelfie začala šíriť do okolitých miest, kde situácia zatiaľ nie je taká alarmujúca, ale to sa môže veľmi rýchlo zmeniť. Kvôli tomu, že množstvo narkomanov nemá žiadne peniaze a bývajú na ulici, vo videách na TikToku používatelia môžu vidieť početné skupinky ľudí, ktorí sa zúbožene váľajú medzi odpadkami, nehybne postávajú pri ceste alebo sa pokúšajú vymaniť z paralýzy. Často to vyzerá, ako by sa znovu učili chodiť a celej hrôze prispieva aj ich neprítomný výraz. 

Pre rastúcu kriminalitu, ktorú droga spôsobila, sa niektorí majitelia obchodov rozhodli zvýšiť zabezpečenie svojich predajní, ale niekedy ani to nestačí. V niektorých videách môžeme vidieť narkomanov, ktorí prídu do obchodu a vyzerajú, že vôbec nechápu, čo sa okolo nich deje a kde vlastne vstúpili. Špina, silný zápach a úplná dezorientácia sprevádza každého narkomana, ktorý droge tranq prepadne a nikoho takého, samozrejme, normálni ľudia vedľa seba mať nechcú.

Je veľmi ťažké zachovať si chladnú hlavu a postarať sa o takých ľudí. Kvôli chaosu, ktorý droga vyvolala, je to ale očividne ťažké tiež pre policajtov a lekárov. Vo viacerých videách môžeme vidieť, že sú úplne zmätení zo situácie okolo, a aj keď sa snažia narkomanom pomôcť, oni sami majú na tvári bezmocný výraz. 

image

Droga spôsobuje paralýzu, hnijúce rany a v najhorších prípadoch aj smrť.

Rpk Report/Twitter

Reakcie na sociálnych sieťach

Na sociálnych sieťach sa objavujú videá, ktoré zaznamenávajú hrôzu z ulíc vo Filadelfii. Množstvo ľudí dúfa, že sa zúboženým narkomanom pomôže, ale zatiaľ to na zmenu k lepšiemu vôbec nevyzerá. Niektorí si ale zo situácie robia srandu a vznikajú aj videá, ktoré majú obsahovať akýsi trend, kde sa normálni ľudia prezliekajú za zombie a celú krízu zosmiešňujú. 

„Nemajú fetovať, potom by takto nevyzerali. Takýchto strieľam v hre, asi to pôjdem skúsiť naživo. To je nejaká nová výzva,“ komentujú niektorí používatelia videá na TikToku. Iní zase kritizujú vládu, že nie je schopná situáciu vyriešiť a narkomanom poskytnúť pomoc. To, že sa ulice zaplavili narkomanmi, ktorí užívajú drogu tranq, je veľmi zložitá situácia. 

Drogy sú ale, samozrejme, dlhodobý globálny problém. Narkomani, ktorí si ale aplikujú drogu tranq, sa nemôžu nikam schovať, pretože zostanú bez pohnutia na mieste a ostatní ľudia si ich preto viac všímajú. Snáď sa vláde podarí celú krízu vyriešiť a minimalizovať distribúciu drogy, ktorá zo svojich užívateľov robí chodiace mŕtvoly.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
08. máj 2024 03:11