Kim Čong-unTASR/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
StoryEditor

Dvojročné dieťa odsúdili v Severnej Kórei na doživotie. Dôvodom je, že jeho rodičia vlastnili Bibliu

Miroslav Kamody31.05.2023., 09:00h

Sloboda náboženstva je v Severnej Kórei len na oko. Desiatky tisíc ľudia trpia len preto, že ich hlavnou modlou nie je vodca Kim.

Lajkuj Brainee.sk na

To, že život v Severnej Kórei nie je jednoduchý, vie už azda každý z nás. Najnovšia správa z tejto totalitnej krajiny však mnohých nechala v nemom úžase. Dvojročné dieťa totiž bolo odsúdené za doživotie v zajateckom tábore len preto, že jeho rodičia vlastnili Bibliu.

Ako píše britský portál Metro, malý chlapec a celá jeho rodina, ktorá bola tiež uväznená, už nikdy neuvidí život mimo väzenských múrov. Je to jeden z mnohých extrémnych prípadov odhalených v novej správe o medzinárodnej náboženskej slobode ministerstva zahraničných vecí USA.

image

Najväčšia automobilová krádež v histórii. Severná Kórea od Švédska kúpila tisíc áut, už 50 rokov ich odmieta zaplatiť

Otrasné podmienky

Správa opisuje zaobchádzanie s batoľaťom: „Jeden prípad sa týkal zatknutia rodiny v roku 2009 na základe náboženských praktík a vlastnenia biblie. Celá rodina vrátane dvojročného dieťaťa bola odsúdená na doživotie v politických väzenských táboroch.”

Podmienky v týchto táboroch kresťania opisovali ako „hrozné“ a tí, ktorí sa v nich nachádzali, boli často vystavení aj „rôznym formám fyzického zlého zaobchádzania“. Niektorí kresťania skončili ešte horšie, pričom mnohí z nich boli pre svoju vieru popravení.

Medzi tými, ktorí zaplatili životom, bola aj jedna žena a jej vnúča, ktorých v roku 2011 zastrelila popravná čata. Iní veriaci čelili mučeniu, pri ktorom boli zavesení s rukami zviazanými za chrbtom a nemohli celé dni sedieť ani stáť.

image

Biblia

Unsplash/

Desiatky tisíc kresťanov

„Bolo to najbolestivejšie zo všetkých mučení,“ pripomenula si jedna obeť. „Bolo to také bolestivé, že som mal pocit, že je lepšie zomrieť.” V inom prípade bol člen vládnucej strany zabitý pred 3-tisíc ľuďmi na letisku Hyesan po tom, čo sa u neho našla biblia.

Znepokojivý obraz kresťanského života v Severnej Kórei nakreslila správa, ktorá sumarizuje zistenia rôznych mimovládnych organizácií (MVO), skupín pre ľudské práva a OSN. Odhaduje sa, že pre svoju vieru za režimu Kim Čong-una bolo uväznených až 70-tisíc kresťanov.

image

Za tri dni „z nula“ pozitívnych na 1,2 milióna nakazených. Ako sa v Severnej Kórei vyvíja pandemická katastrofa?

Mnohí z nich boli mučení spánkovou depriváciou, hladovaním, dehydratáciou, pokazeným jedlom, bitím a núteným osvojením si mučivých pozícií na dlhú dobu. Jedna kresťanská žena v samoväzbe bola podľa novej publikácie dohnaná k samovražde v roku 2020 po tom, čo ju väzenskí dozorcovia odmietli nechať spať.

Propaganda útočí

Severná Kórea tvrdí, že vo svojej ústave zaručuje svojim ľuďom náboženskú slobodu, pričom ako dôkaz uvádza kostoly, ktoré postavila v Pchjongjangu. Nová správa však hovorí, že tieto kostoly fungujú len ako „výstavné kusy pre cudzincov“, pričom sa odvoláva na svedectvo jedného prebehlíka, ktorý povedal, že ľudia môžu byť zatknutí za to, že sa pri nich príliš dlho zdržiavajú.

image

Kim Čong-un

TASR/AP/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Kresťania v skutočnosti môžu byť popravení alebo im môže hroziť čokoľvek od 15 rokov až po doživotie vo väzenskom tábore, čo je trest, ktorý je automaticky uvalený až na tri generácie najbližšej rodiny osoby uznanej vinnou.

Namiesto náboženstva rodina Kim požaduje uctievanie jeho samotného seba a ideológiu čučche – čo znamená národnú sebestačnosť. Začiatkom tohto mesiaca napríklad vyšlo najavo, že každý Severokórejčan dostal príkaz prečítať 10-tisíc strán propagandy chváliacej Kim Čong-Una.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 08:54