Tradícia vyrezávania tekvíc sa vyvinula vďaka zručnostiam KeltovUnsplash
StoryEditor

Jeden deň trvajúce konzumné šialenstvo menom Halloween straší životné prostredie. Odpad sa ráta na tony

Viera Nemcová31.10.2023., 09:00h

Halloween nepatrí zrovna k najrozšírenejším sviatkom v našich končinách. Úplne opačne to ale vnímajú v USA. Dalo by sa povedať, že je to hlavný sviatok jesennej sezóny a v krajine neobmedzených možností si ho vedia užiť naplno. Kvôli jedinému dňu v roku dokážu vyprodukovať neskutočné tony odpadu. O tom, že je to zbytočné, nemusíme polemizovať.

Lajkuj Brainee.sk na

Sviatok Halloween pochádza z Európy

Táto informácia asi pre teba nebude nová, ale tradície a zvyky spájajúce sa s týmto sviatkom pochádzajú z Írska, Spojeného kráľovstva a severu Francúzska ešte zo starovekého obdobia. Bol to tradičný sviatok starovekých Keltov, oslavovaný 31. októbra, pôvodne ako „All Hallow‘s Eve“.Sviatok Halloween pochádza z Európy

Deň pred našim Sviatkom všetkých svätých, Kelti zvykli sláviť sviatok nazývaný Samhain, počas ktorého zapaľovali ohne, obliekali si kostýmy a robili aktivity, ktoré mali vystrašiť duchov. V tento deň verili, že živí a mŕtvi sa môžu spoločne prechádzať po spoločnom svete. Prvý novembrový deň Kelti považovali za začiatok nového roka a v podstate to znamenalo pokus odohnať zlých duchov a nadprirodzené bytosti, aby bol nový rok bez zla.

image

Tekvice nemusia byť len halloweenska dekorácia. Ide o super potravinu budúcnosti, ktorá môže zachrániť svet

A hoci Halloween pochádza z Európy, kde sa príliš neoslavuje, trvalo dlho, kým sa udomácnil v Amerike. Prví kolonisti ho neoslavovali z náboženských dôvodov, a tak vznikol kombináciou európskych tradícií a indiánskych rituálov a zvykov, až sa postupne vyvinul do súčasnej podoby.

Veľkou mierou k tomu prispeli aj írski vysťahovalci, ktorí prichádzali do USA kvôli hladomoru zemiakov v druhej polovici 19. storočia. Po industrializácii sa už prudko menili hodnoty spoločnosti a do popredia vystúpila najmä komerčnosť.

Staré známe heslo – čím väčšie, tým lepšie

Dnešní Američania oslavujú Halloween doma, v práci, v škole a vlastne kdekoľvek. Potrebujú na to veľa plastových dekorácií, veľa sladkostí zabalených v plaste, veľa jednorázového plastového riadu a príboru a veľa nových kostýmov.

Halloween je strašidelný sviatok, ale najviac straší životné prostredie. Jeho neodmysliteľným symbolom je vyrezávaná tekvica. Povieš si, že tekvica je produkt priamo z prírody, čo na tom môže byť zlé? Lenže, čísla neklamú. Podľa Svetového ekonomického fóra sa väčšina z 900 tisíc ton vyrezávaných tekvíc v USA ocitne na skládke ako nepotrebný odpad.

Pritom, keby ju každý kompostoval, semienkami nakŕmil vtáky alebo podaroval lokálnej ZOO či farme, pochutili by si na nej viaceré zvieratá. A to tie tekvice, sú azda najmenším problémom tohto sviatku. Za zváženie stojí množstvo vody použitej pri pestovaní. Takmer 9 tisíc litrov vody je potrebných na 1 hektár tekvicového poľa.

image

Žena sa vydala za ducha z viktoriánskej éry. Kvôli majetníckosti a podvádzaniu s Marilyn Monroe sa s ním teraz rozviedla

Niektoré americké štáty sú veľkými pestovateľmi tekvíc, napríklad Illinois v roku 2021 pestoval tekvice na ploche takmer 16 tisíc akrov a spotreboval alarmujúcich 127 200 megalitrov vody. Pre každého oslavujúceho je to jedna, dve alebo tri tekvice, ktoré si zakúpi. Ale pre našu planétu sú to zbytočne vyčerpané prírodné zdroje. Mimochodom, 1 megaliter = 1 milión litrov vody!

Kostýmy a dekorácie sú vo väčšine prípadov vyrobené z plastov. Približne 83 % materiálu použitého na výrobu kostýmov pochádza z plastov vyrobených na báze ropy. A hoci sú kostýmy drahé, sú vyrobené predovšetkým z lacných syntetických materiálov ako polyester. Ten je prakticky nerecyklovateľným problémom. Odpad z halloweenskych kostýmov sa ráta na tony a miestom jeho odpočinku sa stanú oceány a moria.

Jeden deň sa oblečú a na druhý deň sa vyhadzujú do odpadu. A pritom riešením by mohlo byť vyskladať si kostým z oblečenia zo skrine alebo si ho kúpiť z druhej ruky, či vymeniť s niekým v rodine alebo medzi priateľmi.

Kostýmové šialenstvo amerického obyvateľstva neobchádza ani domácich miláčikov. Ich majitelia sú každoročne ochotní utratiť približne 500 miliónov dolárov na kostým pre zvieratká. Úplne zbytočne, kvôli niekoľkým fotkám a videám, ktoré sa ocitnú na sociálnych sieťach. Čo by na to maznáčikovia povedali, si síce môžeme iba domýšľať, ale asi to vlastne aj dobre tušíme.

Jednoducho, každá správna halloweenska párty v USA sa nezaobíde bez množstva netopierích dekorácií, pavúčích sietí, čiernych mačiek, bosoriek s metlami v rukách, bez kostier a duchov a bez množstva jedla a sladkostí zabalených v plaste.

Halloween a jemu podobné sviatky vo svete

Charakter oslavy tohto sviatku sa líši v každej krajine. Niektoré národy ho neoslavujú vôbec, iné v zmenenej podobe a iné sa zameriavajú skôr na oslavu všetkých svätých či pamiatku zosnulých.

Napríklad v Mexiku síce deti chodia „koledovať“ sladkosti 31. októbra, ale 1. a 2. novembra oslavujú Deň mŕtvych (Día de los Muertos). V tieto dni veria, že nebeské brány sa otvoria a umožnia duchovi zosnulého človeka, aby sa znovu stretol so svojou žijúcou rodinou. Súčasťou osláv sú aj masky a príprava tradičných jedál.

image

Šintavská bosorka mala vraždiť aj novorodencov. Pred následkami jej činov ju dokonca varovala aj Bátorička

Taliani oslavujú náboženský sviatok všetkých svätých alebo Ognissanti 1. novembra. Oslavy sa líšia podľa jednotlivých regiónov. Regióny Abruzzo a Trentino vyrábajú lampáše z tekvíc a umiestňujú do nich sviečky a v Sicílii zosnulí vstávajú z mŕtvych, aby priniesli dobre vychovaným deťom darčeky.

Japonsko je krajina, pre ktorú je Halloween pomerne novým sviatkom. Postupne prijímajú západnú tradíciu a kombinujú ju s vlastným vplyvom. V podstate je to sviatok o kostýmoch a oslavujúci ľudia sa oblečú a zamieria na párty do klubov a za zábavou. Oslavy na pamiatku zosnulých, ako sviatok Obon, sa konajú v auguste a patria k najdôležitejším tradíciám tejto krajiny.

Na rozdiel od nich, v Číne sa v apríli koná tradičné zametanie hrobov zosnulých. Nazýva sa aj deň zametania hrobiek alebo Quingming a čin zametania hrobov svojich blízkych sa považuje za jeden z najúctivejších činov, ktoré je možné urobiť na počesť zosnulého.

Na Slovensku začíname Halloween oslavovať o niečo výraznejšie, ako tomu bolo pred pár rokmi. Stále je to však najmä v rovine firemných večierkov alebo párty akcií v kluboch, baroch a reštauráciách.

Bez Číny sa ani lístok nepohne

Kto iný by bol takým producentom, aby nasýtil dopyt takmer celého sveta, však? Samozrejme, že vo výrobe a exporte halloweenskeho sortimentu je Čína veľkým hráčom na trhu. Podľa Global Times však minulý rok čínski exportéri zaznamenali až 40 % – ný, medziročný pokles objednávok halloweenskych produktov zo sveta.

image

Najkrvavejší kvíz všetkých čias. Dokážete priradiť tieto slávne filmové úmrtia k hororom, v ktorých sa stali?

Jeden z producentov označil minuloročný predaj za nevýrazný a objednávky z Európy a USA podľa neho stagnovali. Veľký podiel na tom mali aj inflácia a vyššie ceny komodít. No a spôsob produkcie v Číne je problémom sám o sebe.

Produkcia je stále výrazne poznačená lacnou pracovnou silou. Táto továreň sveta doteraz využíva nelegálnu detskú prácu napriek tomu, že minimálny vek zamestnanca je 16 rokov. Odhaduje sa, že až 7,7 % detí vo veku 10 – 15 rokov pracuje nelegálne.

Nočnou morou Halloweenu sú aj čokoládové cukrovinky z Číny. Lacné kakaové bôby pochádzajú od afrických farmárov, ktorí pracujú v neľudských podmienkach za smiešnu odmenu. Pri oslave jediného dňa v roku tak čelíme porušovaniu ľudských práv, neférovým pracovným podmienkam a masívnemu poškodzovaniu životného prostredia. Všetko iba kvôli niekoľkým hodinám zábavy.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 05:32