Tajomstvo morskej panny z Fidži odhalené.Twitter/cultofamonra/
StoryEditor

Tajomstvo morskej panny z Fidži odhalené. Neuveríš, čo ukázal prvý röntgen stvorenia

Michal Čiernik26.10.2023., 13:00h

Múmiu priviezol z Japonska americký námorník v roku 1906. Od vtedy je toto podivné stvorenie stredobodom vedeckých aj mýtických debát.

Lajkuj Brainee.sk na

Múmiu v roku 1906 daroval americký námorník múzeu Clark County Historical Society v Springfielde v  Ohiu. Od vtedy stvorenie s opičou tvárou, zvláštnymi zubami, príliš dlhými pazúrmi a rybacou plutvou láka návštevníkov múzea celé desaťročia.

image

FOTO Hermafroditná ryba ako z hororu či slepý úhor so želatínovou kožou. Vedci objavili bizarné tvory na dne oceánu

Teraz však vedci konečne odhalili jej tajomstvá. Takzvanú morskú pannu po prvý raz zröntgenovali a oskenovali CT prístrojom v snahe rozlúštiť jej skutočnú podstatu. „Zdá sa, že je to zvonka húf najmenej troch rôznych druhov,“ prezradil pre Dialy Mail Joseph Cress, rádiológ z Northern Kentucky University.

Frankensteinovo monštrum

Podľa vedcov sa príšera skladá z hlavy a trupu opice, ruky vyzerajú ako ruky nejakého obojživelníka a chvost pochádza z neznámeho druhu ryby. „Je to zjavne vytvorené, takmer frankensteinovské - takže chceme vedieť, aké časti a ako boli spojené dohromady,“ vysvetlil Cress.

Doktor Cress povedal, že CT vyšetrenie im umožní odhaliť miesta, na ktorých boli časti stvorenia pospájané. Ďalej dúfajú, že zistia, či niektorá z jeho častí bola kedysi skutočným zvieraťom. „Podrobne skenujeme každú časť morskej panny. Nielen oblasti hlavy a tváre, ale aj oblasti hrudníka a potom konca chvosta,“ prezradil vedec.

Fenomén morskej panny z Fidži

Prvýkrát toto falošné stvorenie spopularizoval P. T. Barnum. Americký podnikateľ, politik a zakladateľ cirkusu „Ringling Bros. and Barnum & Bailey“. Barnum, ktorého život inšpiroval trhák z roku 2017 The Greatest Showman, vystavoval podobný exemplár vo svojom Americkom múzeu v New Yorku predtým, ako v roku 1865 vyhorel.

V samotnom Japonsku niektoré legendy hovoria, že morské panny poskytujú nesmrteľnosť tomu, kto ochutná ich mäso. V jednom chráme v japonskej Asakuchi bola dokonca jedna morská panna z Fidži skutočne uctievaná. Neskôr sa však zistilo, že bola vyrobená z látky, papiera a bavlny, zdobená rybími šupinami a zvieracími chlpmi. V USA však boli takéto morské panny skôr iba kuriozitou.

Keď vedci ukončia skenovanie a analýzu, výsledky budú odoslané do Cincinnati Zoo a Newport Aquarium, kde môžu odborníci ďalej skúmať, čo konkrétne tvorí túto konkrétnu morskú pannu Fidži.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 16:24