21-ročný mladík vyriešil záhadu starú dvetisíc rokov.Twitter/nat Friedman/
StoryEditor

21-ročný mladík vyriešil záhadu starú dvetisíc rokov. Podarilo sa mu rozlúštiť časť pergamenu z katastrofy v Pompejach

Michal Čiernik19.10.2023., 10:00h

Luke Farritor sa stal prvým človekom po dvoch tisícročiach, ktorý prečítal text na starodávnom zvitku pomocou strojového učenia. Podarilo sa mu to v rámci súťaže, ktorej sa môžeš zúčastniť aj ty. Ak sa ti podarí rozlúštiť zvyšok textu, získaš viac ako 660-tisíc eur.

Lajkuj Brainee.sk na

21-ročný študent informatiky menom Luke Farritor sa stal prvým človekom za takmer 2000 rokov, ktorý prečítal slová zo zvitku papyrusu, ktorý bol pochovaný pod viac ako 18 metrami sopečného popola po katastrofálnej erupcii Vezuvu v roku 79.

Farritor použil program strojového učenia na určenie gréckeho slova pre „fialový“ v jednom zo stoviek karbonizovaných zvitkov, ktoré boli objavené v Herculaneu, meste, ktoré bolo zničené erupciou spolu s jeho slávnejším susedom Pompejami, uvádza portál Vice.

image

Pili v nich vikingovia, križiaci aj čarodejnice. To to je desať najstarších krčiem na svete

Zvitky sa našli v roku 1752 pri vykopávkach starovekej vily v Herculaneu, ktorá mohla patriť svokrovi Juliusa Caesara. Vtedajšie bagre rýchlo pochopili, že opálené a krehké diela sa rozvinutím rozpadli, a tak väčšinu z nich nechali zviazaných v pôvodnej podobe.

Vesuvius Challenge

Farritor, ktorý študuje na University of Nebraska-Lincoln, získal prvé ocenenie, aké kedy bolo vydané v rámci Vesuvius Challenge. Ide o súťaž, v ktorej cieľom je rozdať jeden milión dolárov (947-tisíc eur) účastníkom, ktorým sa podarí pomocou umekej intelgencie a strojového učenia identifikovať písmená a slová v týchto neprečítaných zvitkoch. 

Identifikáciou prvého slova získal cenu 37-tisíc eur. 9-tisíc eur získal aj Youssef Nader, postgraduálny študent študujúci biorobotiku na Slobodnej univerzite v Berlíne, ktorý nezávisle preložil to isté slovo krátko po Farritorovi.

Vesuvius Challenge vedie tím, ktorý zahŕňa technologických investorov Nata Friedmana a Daniela Grossa a Brenta Sealesa, počítačového vedca z University of Kentucky, ktorý strávil dve desaťročia vývojom nových techník zobrazovania a strojového učenia, ktoré by mohli prakticky rozlúštiť záhadu. informácií v týchto zvitkoch. 

„Blahoželám 21-ročnému študentovi informatiky Lukovi Farritorovi, ktorý je prvým človekom, ktorý videl tento rukopis za takmer 2000 rokov. Za tento svetovo-historický úspech vyhral cenu 40-tisíc dolárov,“ uviedol Friedman v príspevku na platforme X, v ktorom oznámil víťazov ceny.

„Toto bol sen mnohých ľudí od prvého objavenia zvitkov v 50. rokoch 18. storočia. Je to tiež výsledok 20-ročnej práce Dr. Brenta Sealesa a jeho tímu v EduceLab, ktorých roky oddanej práce umožnili tento objav,“ pokračoval.

Seales a jeho kolegovia poskytli účastníkom výzvy röntgenové počítačové tomografické (CT) skeny dvoch zvitkov, čím odštartovali preteky v dekódovaní starých textov. Očakáva sa, že mnohé z týchto zvitkov budú dielami, ktoré sa stratili v čase, a všetky pravdepodobne odhalia nové pohľady na život v staroveku. 

Teraz, keď boli oznámené prvé ocenenia, budú účastníci súťažiť o Veľkú cenu 700 dolárov (663-tisíc eur).  Peniaze získa ten, kto dekóduje štyri samostatné pasáže zo zvitkov, z ktorých každá obsahuje najmenej 140 znakov súvislého textu. Uzávierka je 31. decembra 2023 o polnoci 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 10:46