Vedci odhaľujú, ako sa v tele prejavujú rôzne druhy lásky.Brainee x Canva
StoryEditor

Od motýľov v bruchu až po mravčenie v slabinách. Vedci odhaľujú, ako sa v tele prejavujú rôzne druhy lásky

Michal Čiernik27.02.2024., 08:30h

Odborníci z fínskej univerzity Aalto zmapovali 27 rôznych druhov lásky. Najsilnejšia bola vášnivá láska.

Lajkuj Brainee.sk na

Fínski vedci požiadali stovky účastníkov, aby opísali jednotlivý druh lásky, ako ho cítia a čo pre nich znamená. Vášnivá láska bola vnímaná ako najsilnejšia zo všetkých s dopadom na celú hornú časť tela, mozog a oblasť slabín. Medzitým láska k cudzincom a k Bohu patrili medzi najslabšie formy s menším účinkom na myseľ a telo.

„Bolo pozoruhodné, aj keď nie veľmi prekvapujúce, že typy lásky spojené s blízkymi vzťahmi sú najsilnejšie prežívané,“ povedal filozof Pärttyli Rinne, ktorý koordinoval štúdiu. „Čím silnejšie je druh lásky pociťovaný v tele, tým silnejšie je pociťovaný v mysli a tým je príjemnejší,“ doplnil.

Vnímanie lásky

Na vytvorenie štúdie výskumníci zozbierali údaje od stoviek účastníkov, ktorí sa zúčastnili online prieskumu. Každá osoba bola požiadaná, aby vyfarbila siluetu tela, ktorá ilustrovala, ako sa cíti pri jednotlivých typoch lásky. Rovnako mali opísať akékoľvek fyzické alebo duševné pocity, ktoré sa vyskytujú pri prežívaní každého typu.

image

Výsledky ukázali, že zatiaľ čo väčšina typov lásky bola silne pociťovaná v mysli, ich účinky sa výrazne líšili v celom tele.

Twitter/ms_gf_

Výsledky ukázali, že zatiaľ čo väčšina typov lásky bola silne pociťovaná v mysli, ich účinky sa výrazne líšili v celom tele. Napríklad láska matky k dieťaťu mala silný vplyv na hruď, zatiaľ čo láska k múdrosti bola kompletne pociťovaná v mysli. Výsledkom je, že výskumníci veria, že rôzne druhy lásky spadajú do kontinua od slabších po silnejšie formy. 

image

Byť kamaráti s výhodami? Terapeutka vysvetľuje pozitíva aj negatíva tohto špecifického vzťahu

Je dôležité poznamenať, že väčšina účastníkov tejto štúdie boli ženy s vyšším vzdelaním. Vedci preto uznávajú, že výsledky by sa mohli líšiť, ak by ich študijná skupina bola kultúrne rôznorodejšia. „Ak by sa rovnaká štúdia uskutočnila vo vysoko náboženskej komunite, láska k Bohu by mohla byť najsilnejšou láskou zo všetkých,“ myslí si Rinne.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
30. apríl 2024 14:14