V Dubaji vyrastú nové ekologické umelé ostrovy.Instagram/urb/
StoryEditor

GALÉRIA V Dubaji rastú nové ekologické ostrovy. Krajina tvrdí, že takto bude vyzerať život budúcnosti

Michal Čiernik16.05.2023., 13:00h

Dubai Reefs bude pozostávať zo série vzájomne prepojených luxusných ostrovov. Poskytnú rekreačný priestor pre návštevníkov, ale aj človekom vytvorený podmorský ekosystém na vedecké účely.

Lajkuj Brainee.sk na

Nové koncepčné snímky ukazujú najväčší umelý útes na svete s rozlohou 124 štvorcových kilometrov, ktorý sa stavia v Dubaji. „Plávajúce živé laboratórium“ s názvom Dubajské útesy bude pozostávať zo série vzájomne prepojených ostrovov, ktoré budú hostiť ľudí v luxusných ekologických chatkách obklopených celým pralesom mangrovových stromov. 

Miliarda koralov na umelom útese

Pod ostrovmi sa bude nachádzať umelý útesový ekosystém vytvorený pomocou 3D tlače a iných ekologických metód, ktorý poskytne domov 1 miliarde koralov, ale aj korytnačkám, rybám a ďalšiemu morskému životu. Dubajské útesy budú umiestnené neďaleko pobrežia v Perzskom zálive, kde sa už nachádzajú umelé ostrovy s luxusnými hotelmi a barmi.

Hoci ide zatiaľ len o koncepčné obrázky, prvá časť útesového mesta by mohla stáť do druhej polovice tohto desaťročia. Ambiciózny podnik vedie URB, realitná firma so sídlom v Dubaji, ktorá sa označuje za „globálneho lídra v rozvoji udržateľných miest“. „Potrebujeme podnikateľského ducha pri plánovaní pobrežných miest a typov infraštruktúry, ako aj rozvoja, ktorý je spojený s oceánom,“ povedal Baharash Bagherian, generálny riaditeľ URB.

image

Kvôli mestu budúcnosti sa už zabíja. Troch mužov odsúdili na trest smrti, pretože sa nechceli vysťahovať

Život v plávajúcom meste

Dubajské útesy ponúknu svojim obyvateľom formu ochrany pred záplavami, pretože stavby budú stúpať s hladinou mora. „Okrem vytvorenia jedinečnej destinácie pre ekoturistiku a morský výskum, Dubajské útesy budú alternatívou pre život v oceáne a zároveň sa budú snažiť zmierniť dopady klimatických zmien.“ hovorí Bagherian.

Ostrovy nad vodou poskytnú pôdu pre ekologické chaty, ako aj priestory pre obytné, pohostinské, maloobchodné, vzdelávacie a výskumné zariadenia. Budú tiež domovom najväčšej ústricovej farmy v regióne, ktorá bude prínosom pre životné prostredie, kvalitu vody a miestnu ekonomiku. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 00:57