Z mozgu ženy vyoperovali živú osem centimetrovú hlístu.Twitter/Update News
StoryEditor

Z mozgu ženy vyoperovali veľkého živého červa. Ide o prvý prípad, kedy tento druh infikoval človeka

iDnes.czČTK30.08.2023., 16:00h

Austrálski lekári vyoperovali živého hlístovca dlhého osem centimetrov z mozgu ženy, ktorá trpela depresiami a zábudlivosťou. Po konzultácii s odborníkmi zistili, že sa jedná o druh Ophidascaris robertsi, ktorý obvykle napadá pytóny. Výskyt u človeka bol zistený prvýkrát na svete.

Lajkuj Brainee.sk na

Pacientkou bola 64-ročná žena z Nového Južného Walesu, ktorá bola prvýkrát hospitalizovaná na začiatku roku 2021 po tom, čo ju tri týždne trápili bolesti brucha a hnačka, uviedol denník The Guardian. Po týchto symptómoch sa pridal suchý kašeľ, horúčka a do roku 2022 pribudla aj zábudlivosť a depresia.

Vtedy ju lekári z miestnej nemocnice poslali do Canberry, kde magnetická rezonancia mozgu zistila anomáliu vyžadujúcu chirurgický zákrok. Neurochirurgovia však rozhodne nečakali, že onou abnormalitou bude ešte stále sa krútiaci červ.

image

Malária, lepra aj syfilis. Na Západ sa vo veľkom vracajú choroby z viktoriánskej éry, týka sa to aj Slovenska

Ohromení lekári

„Čo to je? To nedáva žiadny zmysel. Ale je to živé a hýbe sa to,“ opisuje svoje prvé pocity neurochirurgička Hari Priya Bandiová. „Všetkým sa nám v tej chvíli urobilo trochu zle,“ priznala.

Lekár Sanjaya Senanayake, špecializujúci sa na infekčné ochorenia, ktorý je spolu s Bandiovou autorom článku o tomto zvláštnom náleze, prehovoril v rozhovore pre austrálsku televíznu stanicu Australian Broadcasting Corp.

„Pacientka sa liečila so záhadným ochorením. Neboli sme schopní nájsť parazita, ktorý by to spôsoboval, a potom sa z ničoho nič objavila veľká hrčka v prednej časti mozgu,“ povedal Senanayake. „Bandiová tú vec zdvihla kliešťami. Stále sa krútila. Všetci na operačnom sále boli úplne ohromení,“ prezradil lekár.

Prvý ľudský prípad

Po konzultácii s odborníkmi prišli na to, že ide o druh, ktorý napáda hlavne pytóny. Infikovanie človeka doteraz nebolo zaznamenané. Ako sa teda mohol parazit dostať do tela ženy?

image

Tieto vzácne a desivé mentálne stavy ti nedovolia zaspať. Nechýba syndróm chodiacich mŕtvol či mimozemskej ruky

Pacientka žije v oblasti blízko jazera, ktorú obývajú pytóny kobercové. Napriek tomu, že s hadmi nikdy neprišla priamo do styku, často chodila k jazeru zbierať byliny na varenie.

Lekári a vedci usudzujú, že sa larva parazita mohla dostať v truse pytóna na rastliny. Do tela pacientky tak prenikla buď priamo po kontakte s rastlinami, alebo po ich požití.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 23:15