Warren Jeffs a jeho manželky.Twitter/billy/
StoryEditor

Skutočný Príbeh služobníčky? Nový seriál na Netflixe približuje desivý kult pedofilného proroka, ktorý mal 78 žien

Alexandra Ševčíková15.06.2022., 17:00h

Aj najväčší milovníci krimi majú po jeho vzhliadnutí nočné mory. Pedofilný „prorok“ mal 78 žien a znásilňoval deti. Tvrdil, že je to jediný spôsob ako ich „zachrániť“.

Lajkuj Brainee.sk na

Počas nespočetného množstva lockdownov mnohí z nás podľahli Netflixu. Viacerí si obľúbili dokumenty o skutočných zločincoch, ako napríklad Tiger King alebo Don't F**k With Cats: Hunting an Internet Killer, píše portál Unilad.

Napriek tomu, že pandémia je už takmer na konci, náš smäd po skutočných krimi príbehoch pokračuje. Avšak ukázalo sa, že aj najväčší milovníci tohto žánru majú svoje hranice. Divákov nového dokumentárneho seriálu Keep Sweet: Pray and Obey budia v noci nočné mory. 

„V roku 2008 vzbudila pozornosť na celom svete dramatická razia na ranči Yearning for Zion v západnom Texase, keď agenti činní v trestnom konaní odhalili ohromujúce dôkazy o sexuálnom, fyzickom a psychickom zneužívaní a vzali viac ako 400 detí do opatrovníctva,“ zneje oficiálny popis seriálu. 

Dokument poskytuje divákom pohľad do tajnej sekty, ktorej vodcom bol samozvaný prorok Warren Jeffs. Seriál má štyri epizódy. Každý diel je zameraný na „hrôzostrašné osobné príbehy niektorých odvážnych žien a mužov, ktorí utielkli“. Od vynútených sobášov, tehotenstva neplnoletých až po rozuzlenie zločineckého kultu pod vládou Warrena Jeffsa. Príbeh odhaľuje mimoriadnu statočnosť v boji s tyranskou kontrolou v modernej Amerike. 

Samozvaný prorok

Warren Jeffs, teraz 66-ročný, slúžil od roku 2002 ako prezident Fundamentalistickej cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní (FLDS). Keď ho v roku 2008 zatkli, mal viac ako 70 manželiek, z ktorých 24 boli maloleté dievčatá. 

image

Warren Jeffs.

Twitter/kristengbaldwin/

Ako uvádza DailyMail, tak FLDS bola založená na začiatku 20. storočia skupinou mormónov, ktorí boli vylúčení z Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní. Odmietali sa totiž vzdať polygamie, čiže sobášu s viacerými ženami. Členovia s ňou nechceli prestať, pretože verili, že „čím viac manželiek a detí budeš mať, tým vyššie v nebi budeš“. Podľa jednej z obetí boli mladé dievčatá len niečo ako „tovar vlastnený cirkvou“

Ďalšia z obetí kultu Warrena Jeffsa bola donútená vydať sa za dospelého muža, keď mala len 14 rokov. Samozvaný prorok svojim obetiam vymýval mozog, uväznil ich a zneužil viacero žien a detí. Svojím konaním si tak vyslúžil miesto v zozname 10 najhľadanejších osôb FBI. 

image

Keď si nerozmyslí útek, strieľajte. Uniknuté informácie odhalili tváre obetí čínskej prevýchovy

V roku 2005 bol obvinený zo sexuálneho napadnutia maloletej osoby a zo sprisahania s cieľom dopustiť sa sexuálneho zneužitia s maloletou po tom, čo údajne prinútil vtedy 14-ročné dievča, aby sa vydala za jej 19-ročného bratranca. Počas procesu mladé dievča tvrdilo, že ju manžel mnohokrát znásilnil a oplodnil, no obvinenia boli nakoniec zamietnuté.

image

Obete samozvaného proroka Warrena Jeffsa.

Twitter/kristengbaldwin/

Podľa CNN bol prípad odvolaný v roku 2010 prokurátorom po tom, čo bol Jeffs zatknutý za „oveľa závažnejšie obvinenia“. V roku 2006 bol obvinený aj zo zločinu spolupáchateľstva na znásilnení dospievajúceho dievčaťa. Bol uznaný vinným, ale rozsudok bol neskôr zrušený Najvyšším súdom v Utahu, ktorý tvrdil, že došlo k chybe v pokynoch poroty.

Polícia zaútočila na ranč Zion v roku 2008 a zatkla Jeffsa po tretíkrát po tom, čo našla viac ako 400 detí a dôkazy o „sexuálnom, fyzickom a psychickom zneužívaní“, uviedol Rolling Stone.

Je to na nich príliš

Avšak, na niektorých divákov je tento dokumentárny seriál príliš. Dokonca v ňom vidia podobnosť s dystopickým seriálom The Handmaid's Tale. „Včera večer som pozeral Keep Sweet: Pray and Obey a nemôžem to dostať z hlavy. Naozaj je rok 2022 a doslova žijeme The Handmaid's Tale,“ napísal jeden z divákov na Twitteri. 

The Handmaid's Tale  je seriál inšpirovaný rovnomenným románom z roku 1985 napísaným Margaret Atwoodovou. Ukazuje príbeh spoločnosti, v ktorej vládne náboženský fanatický režim. Plodné ženy sú v ňom brané ako otrokyne, pretože miera plodnosti dramaticky klesla. Bohužiaľ tento fiktívny svet sa v dokumente Keep Sweet: Pray and Obey stáva skutočnosťou. 

„Dokumentárny film Keep Sweet Prey and Obey na Netflixe pôsobí ako lite verzia The Handmaid's Tale,“ napísal ďalší divák. Iný sa zamýšľal koľko cirkví používa Boha, aby vystrašili ľudí a nútili ich k absurdným veciam. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/streamovacie-sluzby, menuAlias = streamovacie-sluzby, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:37