Vedci našli mikroplasty už aj v ľudskom srdci.Canvaxbrainee/
StoryEditor

Mikroplasty ako skaza všetkého života. Vedci ich našli už aj v dôležitom ľudskom orgáne

Michal Čiernik17.08.2023., 14:00h

Všade, kde hľadajpú, nájdu. Bohužiaľ, reč je o mikroplastoch. Najnovšie ich našli v dôležitom ľudskom orgáne.

Lajkuj Brainee.sk na

Mikroplasty sú úplne všade - či už v potravinách, vode, vzduchu, a dokonca aj v niektorých častiach ľudského tela, ktoré sú spojené s vonkajším prostredím. Ako sa ukázalo, mikroplasty sa dostanú aj do úplne uzavretých orgánov ako je ľudské srdce.

Medzinárodný tím výskumníkov uskutočnil pilotnú štúdiu, v rámci ktorej odoberal vzorky srdcového tkaniva aj vzorky krvi od 15 pacientov po kardiochirurgickom zákroku. Ich predbežné zistenia, publikované v časopise Environmental Science & Technology, naznačujú, že počas chirurgických zákrokov sa do nich nečakane dostali mikroplasty.

Tisíce kúskov mikroplastov

Pomocou laserových prístrojov na priame infračervené zobrazovanie výskumníci detekovali „desiatky až tisíce jednotlivých kúskov mikroplastov vo väčšine vzoriek tkanív“, hoci, ako sa uvádza v tlačovej správe, množstvo a materiály sa u jednotlivých účastníkov líšili.

Tím zistil v tkanivách deväť druhov plastov vrátane polyetyléntereftalátu, ktorý sa nachádza najmä v polyesterovom oblečení, a polyvinylchloridu alebo PVC. Najväčší z nich meral 469 mikrometra.

Plasty aj v krvi

Vzorky krvi zobrali od ľudí, pred kardiochirurgický zákrokom a aj po ňom. Mikroplasty však našli u všetkých subjektov. Priemerná veľkosť plastových častíc rôznych typov, sa však u pacientov po operácii zmenila.

Hoci to nie je ani zďaleka prvý prípad, keď sa do ľudských tiel po operácii dostali veci ktoré tam nepatrili. Táto pilotná štúdia vysvetľuje, ako sa mikroplasty mohli dostať do tela bez akejkoľvek nedbanlivosti zo strany chirurgov, uvádza web Futurism.

image

Znepokojivý objav vedcov. Mikroplasty našli tam, kde ich ešte nikdy nezaregistrovali

„Zistenia ukazujú, že invazívne lekárske zákroky sú prehliadanou cestou vystavenia mikroplastom,“ uvádza sa v tlačovej správe. „Napriek tomu, že umožňujú priamy prístup do krvného obehu a vnútorných tkanív."

Na to, aby sa zistilo, o aký bežný problém ide, sú samozrejme potrebné rozsiahlejšie a rôznorodejšie štúdie. Tieto predbežné výsledky sú zatiaľ viac než dostatočným dôkazom na to, aby sme to považovali za dôležitú tému na ďalšie skúmanie.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 08:37