Antarktída.Twitter/antarcticanz/
StoryEditor

Znepokojivý objav vedcov. Mikroplasty našli tam, kde ich ešte nikdy nezaregistrovali

TASR11.06.2022., 09:00h

Doteraz bola ich prítomnosť potvrdená v morskej vode, ľade a ľudskej krvi. Hodnota nájdená v snehu na Antarktíde bola trikrát vyššia než priemer.

Lajkuj Brainee.sk na

Výskumníci po prvý raz objavili v čerstvo napadanom snehu mikroplasty. Vyplýva to z výsledkov štúdie uverejnených v časopise The Cryosphere. 

Vedci upozornili na celosvetový rozsah znečistenia plastmi, pričom uviedli, že v jednom litri rozpusteného snehu sa priemerne nachádza až 29 čiastočiek mikroplastov. Ich koncentrácia vo vzorkách odobraných z okolia antarktických základní však bola trikrát vyššia než tento priemer.

Doktorandka z Canterburskej univerzity na Novom Zélande Alex Avesová zozbierala aj vzorky zo snehu z oblasti Rossovho mora, no bola presvedčená, že v takej odľahlej lokalite sa mikroplasty v snehu nachádzať určite nebudú – opak bol však pravdou. „Je to neuveriteľne smutné, ale nájdenie mikroplastov v čerstvom snehu v Antarktíde poukazuje na rozsah plastového znečistenia aj v tých najodľahlejších oblastiach sveta,“ povedala.

image

Stopka kyslým moriam. Nové zariadenie dokáže odstrániť emisie z oceánu

„Po preskúmaní vzoriek v laboratóriu bolo hneď zjavné, že mikroplasty sa nachádzali aj v snehu z odľahlých oblastí,“ uviedli vedci. Dodali, že mikroplasty potvrdili vo všetkých 19 vzorkách zozbieraných na územní Antaktídy.

V antarktickom snehu sa našla viac než desiatka rozličných druhov mikroplastov, najrozšírenejšie však boli čiastočky polyetyléntereftalátu (PET), ktorý sa používa na výrobu fliaš.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:17