Odmietli externé testy a ovládajú ju zastaraným herným ovládačom.Twitter/carla_sertin/
StoryEditor

Varovali, že Titan môže skončiť zle, záchranári započuli búchanie. Posádke v stratenej ponorke pri Titanicu zostáva už len pár hodín

Michal ČiernikiDnes.cz21.06.2023., 11:00h

Päťčlennej posádke v stratenej ponorke Titan ostáva vzduch približne do štvrtka do šiestej hodiny rána. Podľa najnovších informácií mali záchranári pomocou sonaru zaznamenať nezvyčajné opakujúce sa zvuky.

Lajkuj Brainee.sk na

Búchanie v oblasti, kde sa ponorka stratila, sa ozývalo každých 30 minút a zachytila ​​ho vďaka vypusteným sonarom posádka jedného z kanadských pátracích lietadiel. Keď bol o štyri hodiny neskôr v mieste nasadený ďalší sonar, bolo búchanie stále počuť. Správy však neuvádzajú, koľko hodín bolo zvuky počuť, ani čo ich mohlo spôsobiť.

Pracovník amerického ministerstva vnútra povedal pre Rolling Stone, že sú presvedčení, že búchanie skutočne vychádzalo z ponorky. Zároveň ale poznamenal, že situácia vyzerá ponuro, pretože od utorka už žiadne zvuky počuť nebolo.

Pred katastrofou varovali už roky

Odborníci pred niekoľkými rokmi varovali prevádzkovateľa ponorky Titan pred možnými „katastrofickými“ problémami. Vyzvali ho tiež, aby podmorské zariadenie podstúpilo certifikačný proces.

List adresovaný Stocktonovi Rushovi, ktorý je šéfom firmy OceanGate a teraz je tiež na palube Titanu, v roku 2018 podpísali viac ako tri desiatky ľudí, vrátane oceánografov, prieskumníkov morských hlbín, inžinierov a predstaviteľov firiem vyrábajúcich ponorky.

image

Stratená ponorka: Kyslík má posádka do štvrtka, a zo sumy, ktorú zaplatili za lístok k Titanicu, sa ti zatočí hlava

V mene americkej Spoločnosti pre námorné technológie v ňom vyjadrili „znepokojenie“ týkajúce sa vývoja ponorky a chystaných expedícií a tiež obavy, že „experimentálny prístup“ spoločnosti OceanGate by mohol viesť k problémom. Nebrali ohľad ani na vlastných zamestnancov. Konkrétne išlo o Davida Lochridgea, ktorý bol riaditeľom námorných operácií pre projekt Titan. Po tom, čo trval na prísnejších testoch na ponorke ho prepustili. 

Neprešla externými testami

OceanGate v roku 2019 potvrdila, že Titan netestovala žiadna nezávislá organizácia. Vysvetľovať každú inováciu externému subjektu ešte predtým, než je testovaná v reálnom svete, je totiž podľa firmy v prípade rýchlych inovácií neprijateľné.

image

Bohatí Pakistanci ale aj veterán námorníctva. Týchto päť ľudí bojuje o život v stratenej ponorke pri Titanicu

Podľa odborníkov je ale práve testovanie treťou stranou „zásadnou súčasťou bezpečnostných opatrení, ktoré chránia všetkých užívateľov ponoriek“. Spoločnosť sa k listu odmietla vyjadriť.

Prerobený herný ovládač z konca 90. rokov

Generálny riaditeľ firmy OceanGate, ktorý sa tiež nachádza v stratenej ponorke, opísal pre televíziu CBS, ako plavidlo funguje. „Pod vodou nie je žiadne GPS, takže k vraku lode ponorku navádza sprievodná loď,“ vysvetlil v seriály.

Pomocou lode na hladine sa sa Titan ovláda na prvý pohľad až príliš jednoduchým systémom. „Máme len jedno tlačidlo, ktoré funguje ako výťah, nemalo by to vyžadovať veľa zručnosti," povedal Rush. „Následne celú vec prevádzkujeme pomocou tohto herného ovládača,“ opísal šéf firmy.

Ukázalo sa, že predmetný „ovládač“ je upraveným ovládačom gamepadu Logitech, ovládačom prominentným na začiatku 21. storočia, ktorý je kompatibilný so systémami z 90. rokov.  

image

Ukázalo sa, že predmetný „ovládač“ je upraveným ovládačom gamepadu Logitech, ovládačom prominentným na začiatku 21. storočia.

Twitter/carla_sertin/

Po ponorke nazvanej Titan pátrajú v rozsiahlej oblasti východne od pobrežia kanadského ostrova Newfoundland tímy z USA, Kanady aj ďalších krajín. Podľa serveru BBC News by nezvestná ponorka mohla mať dostatok kyslíka ešte na zhruba 30 hodín.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 11:08