Je možné že takýto výhľad si za niekoľko desiatok miliónov rokov už neužijeme. Frank Rumpenhorst/Tasr
StoryEditor

Mesiac nás pravdepodobne opúšťa. Z roka na rok sa čoraz viac vychyľuje z obežnej dráhy Zeme

mor13.06.2023., 09:00h

Ľudstvo Mesiac berie ako samozrejmosť a predstava, že by zmizol z oblohy, je frustrujúca. Žiaľ, aj keď je to nepatrné, vedci potvrdili, že sa nám náš najjasnejší nebeský satelit každým rokom čoraz väčšmi vzďaľuje. Takže asi už žiaden spln, žiaden príliv a ni, už len večný nov(?)

Lajkuj Brainee.sk na

Ľudstvo sa dlho pozeralo na Mesiac a premýšľalo, aké to tam hore je, a vďaka úsiliu odvážnych priekopníkov a neuveriteľnému vedeckému pokroku sa nám tam podarilo dostať ľudí, uvádza sa na portáli Unilad.

image

Slovenská vedkyňa sa stala veliteľkou simulovanej vesmírnej misie s paraastronautom

Teraz sa o Mesiaci uvažuje v súvislosti s možnou víziou,v ktorej by sme jedného dňa mohli žiť na jeho povrchu. No ak sa nakoniec pokúsime založiť kolónie vo vesmíre, mohlo by to spôsobiť problémy medzi národmi, ktoré sa pokúšajú vyčleniť si rôzne časti Mesiaca ako svoje územie.

NASA dokonca zadáva zákazky na vývoj technológie, ktorá nám umožní stavať biotopy a cesty na povrchu Mesiaca. Ale ľudia, ktorí tam žijú, si možno budú chcieť dávať pozor, aby ich spitačoná cesta na Zem náhodou netrvala príliš dlho.

Nech bude ako bude, faktom aj tak naďalej zostáva, že Mesiac sa od Zeme vzďaľuje a bude to len hošie.Rok, čo rok je od nás Mesiac o 3,8 centimetra ďalej. 

image

Vesmírna agentúra hľadá dobrovoľníkov na prácu snov. Za mesiace ležania dostaneš kráľovský plat, môžu sa hlásiť aj Slováci

Mesiac sa nás teda pokúša opustiť? Je to možné. Vidí to tak aj NASA, a keďže je Mesiac starí štyri a pol miliardy rokov, zdá sa, že sa o to pokúša už celkom dlhú chvíľu. 

Tento neuveriteľný objav bol urobený vďaka reflexným panelom inštalovaným na Mesiaci v roku 1969 počas misie Apollo, čo umožnilo NASA zmerať vzdialenosť medzi nimi.

Teória má však aj svojich odporcov. Sú nimi profesor Joshuu Daviesa z Université du Québec à Montréal, výskumníčka Margriet Lantinkova z University vo Wisconsin-Madisone a ich kolegovia z Univerzity v Utrechte a Univerzity v Ženeve.

Vysvetľujú, že ak by bola rýchlosť recesie Mesiaca konštantná, potom by sa asi pred 1,5 miliardami rokov zrazil so Zemou, čo je nemožné, keďže Mesiac je od toho trikrát starší.

Na pomoc s vysvetlením prichádza termín „Milankovičov cyklus“. Ten opisuje jav, kedy aj malé zmeny v obežnej dráhe Zeme okolo Slnka menia množstvo slnečného svetla, ktoré planéta prijíma.

image

Ničivé následky fast fashion. V čilskej púšti sa nahromadilo také množstvo nenoseného oblečenia, že je viditeľné z vesmíru

Tieto cykly môžu mať hlboký vplyv na klímu našej planéty a zanechať svoje dôkazy v samotnej zemi a výskumom starého sedimentu môžu zmerať „kolísanie“ Zeme a zistiť, ako ďaleko bol Mesiac pred neuveriteľným množstvom času. Zistili, že asi pred 2,46 miliardami rokov bol Mesiac približne o 60-tisíc kilometrov bližšie k Zemi ako teraz.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 18:45