Zoznám sa s ANDI, robotom citlivým na teplo, ktorý sa dokáže potiť rovnako ako skutočný človek.Arizona State University/ Christopher Goulet/Chris Goulet
StoryEditor

Vedci zostrojili robota, ktorý sa potí a ťažko dýcha. Má pomôcť pri skúmaní vplyvu extrémnych teplôt na ľudské telo

Michal Čiernik07.06.2023., 12:00h

Zoznám sa s ANDI, robotom citlivým na teplo, ktorý sa dokáže potiť rovnako ako skutočný človek.

Lajkuj Brainee.sk na

Globálne teploty rastú a mestské metropoly plné betónu, ktoré zachytávajú teplo, tomuto problému práve nepomáhajú. Aj preto vedci skonštruovali tepelnú figurínu ANDI, ktorá reaguje na vysoké teploty potením sa a ťažkým dýchaním rovnako ako skutočný človek.

Napriek svojmu ohavnému vzhľadu slúži robot veľmi reálnemu účelu. Výskumníci z Arizona State University (ASU) totiž využívajú špeciálne vyrobenú verziu androida ako spôsob merania účinkov, ktoré môžu mať extrémne teploty na ľudské telo. „Nechcete vykonávať takéto testy so skutočnou človekom,“ povedal pre miestne noviny Arizona Republic Konrad Rykaczewski, profesor strojného inžinierstva ASU a vedúci projektu . „Je to neetické a bolo by to nebezpečné,“ dodal.

Prvý s vnútorným chladiacim systémom

Ako sa uvádza v správe, zatiaľ čo podobné figuríny už boli použité vo vnútri kontrolovaných tepelných laboratórií, robot vlastnený ASU je prvý s „vnútorným chladiacim systémom“, ktorý umožňuje jeho použitie a testovanie vonku.

ANDI nebude slúžiť len na meranie toho, ako extrémne teploty ovplyvnia ľudské zdravie. Výskumníci dúfajú, že nájdu aj nové spôsoby, ako pomôcť telu bojovať s vysokými teplotami. „Možno je ideálnym riešením 20 minút na seba striekať vodu. Možno je to určitým oblečením,“ povedal Rykaczewski pre Arizona Republic. „Myšlienkou je zohľadniť čokoľvek, čo by nám pomohlo vysporiadať sa s extrémnymi teplotami,“ dodal.

C-3PO a R2-D2, bojujúci proti klimatickým zmenám

Výskumníci tiež dúfajú, že ANDI, ktorý má dokonca vnútorné „orgány“ modelované podľa svojich ľudských náprotivkov, poskytne ďalší pohľad na zaznamenané úmrtia súvisiace s teplom. „Poznáme situácie, keď ľudia umierajú od horúčav a my stále úplne nerozumieme tomu, čo sa s telom v tedy deje,“ uviedla vo vyhlásení univerzity spoluautorka projektu Jennifer Vanos.

image

Môže sa stať horor M3gan realitou? Odborníci sa vyjadrili, či podobný robot môže fungovať už onedlho

ANDI môžeš pristihnúť, ako sa túla po areáli Arizonskej univerzity s jeho kamarátkou MaRTy, prenosnou meteorologickou stanicou. Pri pohľade na nich si každý fanúšik sci-fi predstaví legendárnych robotov C-3PO a R2-D2, v tomto prípade ako bojujú proti klimatickým zmenám.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 18:45