Slovenský podnikateľ si plní sen.Boris Procik/fb/
StoryEditor

Slovák si objednal satelit, ktorý bude na vlastnej misii vo vesmíre. Je malý, ružový a volá sa Veronika

mor14.03.2023., 11:00h

Slovenský podnikateľ Boris Procik si od spoločnosti Spacemanic objednal zostrojenie nanosatelitu, ktorý bude vykonávať osobnú misiu na obežnej dráhe. Bol pomenovaný po dcére podnikateľa a má nápaditú ružovú farbu.

Lajkuj Brainee.sk na

V správe spoločnosti Spacemanic k vesmírnej misii VERONIKA sa píše, že ide o prvý „rodinný satelit“, ten sa tak stane už tretím takýmto zariadením, ktoré Slovensko bude mať vo vesmíre. 

image

Slovenský odkaz vo vesmíre: Poslali sme doň človeka aj satelity, planétky nesú mená Hviezdoslava či Partizánskeho

Nanosatelit 1U bude mať dve kamery a operovať bude v rádioamatérskom pásme, čo umožní slovenskému podnikateľovi osobnejší kontakt pri skúmaní vesmíru. Ďalšou zaujímavou skutočnosťou o tejto misii bude aj farba družice - pôjde vôbec o prvý ružový satelit. 

Satelity majú väčšinou bielu farbu a reflexný povrch z dôvodu, aby sa neprehrievali, keď sú vystavené slnečnému žiareniu, informuje web Techbox.sk.

Sme nadšení, že môžeme byť súčasťou zdieľanej misie Transporter-9, ktorá sa má uskutočniť v októbri 2023, napísala spoločnosť na margo vesmírnej misie. Tú zastrešuje spoločnosť SpaceX; tá na nízku obežnú dráhu Zeme vynesie hneď niekoľko ďalších satelitov a nákladu. Veroniky sa do vesmíru teda vynesie raketou Falcon 9.

image

Prjekt taktiež podporuje Deutsche Schule Bratislava a kontakt medzi Spacemanic a slovenským podnikateľom sprostredkovala Slovenská vesmírna kancelária. Slovensko má pritom vo vesmíre ešte ďalšie dve družice, a to skCube a GRBAlpha, Veronika bude treťou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/biznis/novinky, menuAlias = novinky, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
11. apríl 2024 15:21