Ľadová morská panna.Twitter/uchile/
StoryEditor

Plavkyňa láme rekordy v extrémnych mrazivých antarktických vodách. Chce zachrániť planétu

Michal Čiernik10.05.2023., 15:00h

Bárbara Hernandez považuje plávanie v ľadových vodách za svoje životné povolanie. Svojimi rekordmi sa snaží upozorniť na klimatické zmeny.

Lajkuj Brainee.sk na

38-ročná rodáčka zo Santiaga v Čile sa nedávno zapísala do histórie po tom, čo vo februári 2023 ako prvý človek zaplávala 2,5 km v chladných vodách Antarktídy. Ak sa ti to nezdá dosť pôsobivé, tak vo vode s teplotou dva stupne Celzia sa brodila len v plavkách, plaveckej čiapke a okuliaroch.

Niektoré z jej vyčerpávajúcich a mrazivých plávaní si vyžadujú roky tréningu. Napríklad spomínaný posledný rekord v mrazivých vodách zahŕňal tri roky tréningu. A to všetko kvôli 45 minútam a 30 sekundám plávania. Táto jej oddanosť k svojmu remeslu jej ale vyniesla titul „Čílska ľadová morská panna“.

Teplota jej klesla o desať stupňov

„Veľmi som sa bála,“ hovorí Bárbara pre Metro.co.uk. „Môj tým sa obával podchladenia. Moja vnútorná telesná teplota bola 27 stupňov Celzia a normálna teplota je 36/37 stupňov,“ dodala plavkyňa.

Počas celého plávania bol jej tým blízko nej v lodi. K dispozícii bolo aj čílske námorníctvo na väčšej lodi s ďalšími šesťdesiatimi ľuďmi, ktorý ju za zvukov Rockyho pieseň The Eye of the Tiger povzbudzovali. „Bolo to naozaj veľmi krásne, až na tú strašnú zimu,“ priznala rekordérka.

Neoprén odcudzuje

Obdivuhodná však nie je len jej psychická odolnosť voči ľadovým vodám, ale aj to, že pláva bez neoprénu. „Neoprén nie je pre mňa,“ hovorí Bárbara, „milujem pocit vody a milujem chlad. Pre mňa je to súčasť prírody,“ dodáva.

image

Na svojom konte má aj svetový rekord, keď ako prvá osoba preplávala tri námorné míle (5,5 kilometra) medzi Tichým a Atlantickým oceánom.

Twitter/chiletodaynews/

Napriek tomu, že sa Bárbara od svojich 17 rokov zúčastňuje pretekov v plávaní v studenej vode priznáva, že aj po 20 rokoch jej ľadová voda stále spôsobuje šok. „Je to veľmi ťažké aj teraz, po 20 rokoch, takže mám špeciálny tím s mojím trénerom, psychoterapeutom, výživovým poradcom a špeciálnymi lekármi. Pracujeme na tom, aby sme sa vyhli podchladeniu a po plávaní som veľmi zodpovedná,“ vysvetľuje ľadová morská panna.

V mene klimatických zmien

Okrem toho, že to miluje, má jej plávanie v mrazivých vodách aj hlbší význam. Bárbara chce svojimi rekordmi upozorniť na klimatické zmeny a na to, čo ešte treba urobiť na ochranu svetových oceánov. „Je to môj spôsob, ako ukázať tieto miesta po celom svete a hovoriť o ich ochrane,“ vysvetľuje.

image

Vypľúval krv, no má už druhý svetový rekord. Čech sa v plavkách ponoril 52 metrov pod ľad

Milovníčka oceánov a treskúcej divokej prírody spolupracuje aj s ochranármi a s ľuďmi, ktorí sa snažia oceány zachrániť. „Toto je môj skutočný účel a je skvelé, že takto môžem pomôcť aj ja,“ hovorí Bárbara.

image

Otužilec Ján behá v zime po horách bez trička. Keď si v ľadovej vode, tvoje telo sa plne sústredí na prežitie

Táto posledná výzva však nie jediná, ktorú Bárbara podstúpila. Na svojom konte má aj svetový rekord, keď ako prvá osoba preplávala tri námorné míle (5,5 kilometra) medzi Tichým a Atlantickým oceánom pričom prvú oceánsku míľu zvládla za 15 minút a tri sekundy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 10:40