Nová štúdia odhalila rizikové oblasti náchylné na povodne z ľadovcových jazier.Twitter/thenaturetweets/
StoryEditor

Až 15 miliónov ľudí je v ohrození. Keď sa roztopia ľadovce, problém budú mať najmä tieto krajiny

Michal Čiernik09.02.2023., 11:00h

Nová štúdia odhalila rizikové oblasti náchylné na povodne z ľadovcových jazier. Ich hladina v dôsledku roztápania sa kontinentálnych ľadovcov z roka na rok stúpa.

Lajkuj Brainee.sk na

Globálne otepľovanie neroztápa len veľké ľadovce na našich póloch. Ohrozuje aj ľadovcové horské jazerá na kontinentoch. Roztápanie týchto ľadovcov a následné záplavy môžu totiž ohroziť až 15 miliónov ľudí žijúcich v rizikovej blízkosti do 50 kilometrov.

Je to hrozba, na ktorú Američania a Európania len zriedka myslia. Nová štúdia však ukázala, že až milión obyvateľov v Európe a v Spojených štátoch žije v okruhu do desiatich kilometrov od potencionálne nestabilných jazier.

Najhoršie je na tom India, Pakistan, Peru a Čína

Viac ako polovica ľudí, ktorí žijú v tieni katastrofy nazývanej záplavy z ľadovcového jazera, je len v štyroch krajinách: Indii, Pakistane, Peru a Číne, uvádza štúdia uverejnená v Nature Communications.

image

Zmena klímy ovplyvňuje aj najvyšší vrch Zeme. Základný tábor pod Everestom presunú z roztápajúceho sa ľadovca

„V minulosti sme mali záplavy z ľadovcových jazier, ktoré pri jedinej katastrofickej záplave zabili mnoho tisíc ľudí,“ povedal spoluautor štúdie Tom Robinson, vedec v oblasti rizika katastrof z University of Canterbury na Novom Zélande. „So zmenou klímy sa ľadovce topia, takže tieto jazerá sa zväčšujú a môžu byť stále nestabilnejšie,“ dodal.

Dan Shugar, geológ z University of Calgary povedal, že veľká časť hrozby závisí od toho, koľko ľudí žije v ľadovcovej záplavovej zóne. „V otepľujúcom sa svete určite očakávame viac a väčších ľadovcových jazier,“ uviedol Shugar pre Apnews. „Hrozba, ktorú môžu tieto jazerá predstavovať, však kriticky závisí od toho, kde ľudia žijú a ako môžu byť zraniteľní,“ dodal.

image

Ľadovec súdneho dňa zdvihne hladinu morí o vyše pol metra. Blíži sa katastrofa, je trikrát väčší ako Slovensko

Robinsonova štúdia je prvá, ktorá sa zaoberá klímou, geografiou, populáciou, zraniteľnosťou a vplyvom kombinácii všetkých týchto faktorov.  Ukázala dobrý prehľad o tom, kde na svete sú najnebezpečnejšie miesta v blízkosti 1 089 rizikových ľadovcových jazier.

Najrizikovejšie je povodie Khyber v Pakistane

Na vrchole zoznamu je povodie Khyber Pakhtunkhwa v Pakistane, severne od Islamabadu.“Toto je obzvlášť zlé,“ povedal Robinson. „Žije tu veľa ľudí a sú veľmi, veľmi zraniteľní, pretože žijú v údolí tesne pod jazerom,“ uviedol vedec.

image

Na vrchole zoznamu je povodie Khyber Pakhtunkhwa v Pakistane.

Twitter/its_farhan110/

Problém je v tom, že vedci sústreďujú príliš veľa pozornosti na Pakistan, Indiu, Čínu a Himaláje a trochu ignorujú Andy, povedal Robinson. Druhé a tretie najrizikovejšie miesta sú v peruánskom povodí rieke Santa a povodí Beni v Bolívii, uvádza štúdia.

Najväčšia povodeň zabila až šesť tisíc ľudí

Jedna z najničivejších povodní bola práve v Peru v roku 1941 a zabila až šesť tisíc ľudí. Povodeň z ľadovcového jazera v Britskej Kolumbii v Kanade v roku 2020 spôsobila tsunami vody vo výške asi 100 metrov, ale na šťastie nikto nebol zranený.

image

Grónsko sa topí vo vlastnej šťave. Na niektorých územiach je najteplejšie za tisíc rokov, čo spôsobuje rast hladín oceánov

Podľa vedcov sa zatiaľ nezdá, že by klimatické zmeny spôsobili častejšie záplavy ako doteraz, ale keďže sa ľadovce s otepľovaním zmenšujú, množstvo vody v jazerách rastie, čo ich robí nebezpečnejšími.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 01:45