Mapa Ancient Earth Globe odhaľuje, ako sa kontinenty rozdelili a menili počas existencie našej planéty.Ancient Earth Globe/
StoryEditor

Takto vyzeralo Slovensko v čase dinosaurov. Interaktívna mapa ukazuje, ako sa kontinenty posúvali v priebehu 750 miliónov rokov

Michal Čiernik03.05.2023., 10:00h

Mapa Ancient Earth Globe odhaľuje, ako sa kontinenty rozdelili a menili počas existencie našej planéty.

Lajkuj Brainee.sk na

Kde presne bol tvoj domov v čase T. Rexa, Stegosaura a Diplodocusa? Interaktívna mapa ti umožní cestovať späť v čase, aby si to zistili. Ancient Earth Globe odhaľuje, ako sa kontinenty rozdelili a zmenili formu, zatiaľ čo oceány postupovali a ustupovali počas 750 miliónov rokov histórie našej planéty. Obsahuje tiež celý rad nástrojov, ktoré uľahčujú objavovanie viac o Zemi, napríklad kde žili prvé plazy alebo kedy rozkvitol prvý kvet.

Mapa bola vytvorená pomocou výskumu North Arizona University a odhaľuje, že ľudia sú „len zlom v histórii“, tvrdí Ian Webster, bývalý inžinier Google, ktorý za ňou stojí.

750 miliónov rokov našej Zeme

Webová stránka ti umožňuje skákať tam a späť od vyhynutia dinosaurov až po prvé objavenie našich predkov. Urobíš to zadaním svojej polohy do mapy, ktorá ju potom zapojí do tektonických modelov dosiek a umožní ti vidieť, kde sa krajiny nachádzali pred stovkami miliónov rokov. 

image

Webová stránka ti umožňuje skákať tam a späť od vyhynutia dinosaurov až po prvé objavenie našich predkov.

Ancient Earth Globe/

interaktívna mapa tiež ukazuje, aká bola Zem, keď dinosaury pred 66 miliónmi rokov vyhubil obrovský asteroid. Pri hľadaní miest bude 3D otočný glóbus webovej stránky ilustrovať, kde na Zemi sa táto oblasť nachádzala pred miliónmi rokov.

Dinosaury na našom území 

Dokonca odhaľuje, ktoré dinosaury bývali v okolí oblasti, ktorú prehľadávate. Napríklad pred 50 miliónmi rokov mohol žiť v okolí nášho územia obrnený bylinožravec Struthiosaurus. A pred 150 rokmi mohol nad naším územím lietať rybožravý druh pterosaurusa, Rhamphorhynchus.

image

Pred 50 miliónmi rokov mohol žiť v okolí nášho územia obrnený bylinožravec Struthiosaurus.

Dinosaurpictures.org/

Mimoriadne zaujímavé je aj sformovanie Pangey asi pred 280 miliónmi rokov, keď bola celá zemská hmota zoskupená ako jeden superkontinent, ktorý bol obklopený jedným oceánom, Panthalassa. Východné pobrežie Spojených štátov by hraničilo so severnou Afrikou, zatiaľ čo americké pobrežie Mexického zálivu ležalo oproti Kube. 

Vzdelávací nástroj

Pán Webster pre MailOnline povedal, že interaktívnu mapu vytvoril ako praktický vzdelávací nástroj pre mladšie generácie. „Rozhodol som sa vytvoriť túto mapu, pretože si myslím, že staroveká história a geológia sú fascinujúce,“ dodal softvérový inžinier. 

image

Si zvedavý, k akému miestu by si sa prekopal popod svoj dom priamo cez celú Zem? Táto mapa ti to ukáže

„Môže byť ťažké predstaviť si, ako Zem predtým vyzerala. Uvedenie týchto vedomostí do formátu, na ktorý sme všetci zvyknutí – do interaktívnej zemegule – vedie k vytvoreniu veľmi užitočného vzdelávacieho nástroja,“ dodal Webster.

S webovou stránkou je prepojená databáza dinosaurov, ktorá je plná faktov a čísel o starovekých a hrôzostrašných tvoroch, ktoré chodili po Zemi. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:03