Si zvedavý, aké miesto leží presne oproti tvojmu domu krížom cez zemeguľu?Antipodesmap.com/
StoryEditor

Rozmýšľali ste niekedy, kde by ste sa ocitli, keby ste sa prekopali na druhú stranu Zeme? Nová interaktívna mapa vám to odhalí

Michal Čiernik05.11.2023., 13:00h

Hoci to nie je fyzicky možné, stále je zaujímavé zistiť, kde by si sa dostal, keby si sa prekopal cez 12 870 kilometrov zemskej kôry, plášťa a vnútorného a vonkajšieho jadra.

Lajkuj Brainee.sk na

Nová interaktívna mapa Antipodesmap odhaľuje, že väčšina najľudnatejších miest našej planéty má opačný bod niekde v oceáne. Samozrejme, vzhľadom na to, že povrch Zeme tvorí približne 71 percent vody, je to aj celkom pochopiteľné.

Z Pekingu do Argentíny

Existuje však množstvo ďalších miest, ktoré tvoria protipól - vrátane Aucklandu na Novom Zélande so Sevillou a Malagou v Španielsku, ako aj Šanghaja v Číne s hlavným mestom Argentíny Buenos Aires. 

Vykopaním jamy z centra Pekingu by si sa vynoril v Rio Negro, neďaleko Bahia Blanca v Argentíne. Jedným príkladom dvoch presných protinožcov je Ulan Ude v Rusku a čilské Puerto Natales.

Väčšina miest končí v oceáne

Američan, ktorý kopal dieru z Times Square v New Yorku, by skončil v oceáne pri pobreží Austrálie, zatiaľ čo Briti, ktorí sa dostali pod budovy parlamentu, by sa opäť objavili pri pobreží Nového Zélandu. Rusi kopajúci z Moskvy by sa ocitli uprostred Pacifiku.

image

Prejdi sa prvýkrát po Marse. Interaktívna mapa od NASA ti umožní preskúmať útesy a krátery červenej planéty

A ak by si bol v Tokiu a chceli by ste sa dostať na druhú stranu Zeme, bol by si pri pobreží Uruguaja. Podobne je to aj zo Slovenskom, Ocitol by si sa vyše tisíc kilometrov od pobrežia Nového Zélandu.

image

Kde je hranica medzi Európou a Áziou? Máme pre teba stovky dôvodov, prečo to vlastne nikdy nezistíš

V čisto teoretickej rovine, ak by sa ti podarilo prevŕtať dieru krížom cez planétu a ak by si sa rozhodol do nej skočiť. Podľa výskumu Alexandra Klotza, postgraduálneho študenta fyziky na McGill University v Montreale v Kanade a publikovaný v The American Journal of Astrophysics by si padal 38 minút, uvádza DailyMail.

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 19:50