Prečítaj si viac o fyziologických zmenách, ktorými si telo prechádza počas absolvovania maratónu.Unsplash/miguel Amutio/
StoryEditor

Plánuješ v najbližšej dobe zabehnúť maratón? Toto sa stane s tvojim telom, ak sa na ultradlhý beh dáš

mor30.04.2023., 09:00h

Nasledujúci článok nie je len pre športových nadšencov/kyne, tieto postrehy o ľudskom tele zaujmú aj laika. Ak ťa teda zaujíma, prečo ľuďom počas maratónu krvácajú bradavky a prichádzajú o nechty na nohách, čítaj ďalej.

Lajkuj Brainee.sk na

Nasledujúci článok nie je len pre  športových nadšencov/kyne, tieto postrehy o ľudskom tele zaujmú aj laika. Ak ťa teda zaujíma, prečo ľuďom počas maratónu krvácajú bradavky a prichádzajú o nechty na nohách, čítaj ďalej. 

image

Závidel si niekedy svojmu kocúrovi, že celý deň len vylihuje? V novej hre Stray si to môžeš vyskúšať

Na konci apríla sa budú totiž odohrávať viaceré významné bežecké podujatia, ako napríklad majstrovstvá Slovenska v orientačnom behu konajúce sa v Bratislave, City Garden Run v Rimavskej Sobote alebo aj medzinárodný Belfast City Marathon vo Veľkej Británii, informuje informačný športový portál Behame.sk.

Je to najmä vytrvalá drina, ktorá stojí za každým odbehnutým maratónom bez ohľadu na úroveň tvojich schopností. Čo všetko ale táto výzva spraví s mysľou, telom a – ak sa to nevyznie príliš klišé – aj s dušou? znela otázka, ktorú si položila redaktorka magazínu Euronews

Skráti sa ti telo

Niekoľko štúdií naznačuje, že počas maratónu sa tvoja výška môže skrátiť približne centimeter o pol. Predpokladá sa, že je to spôsobené mnohými faktormi, vrátane svalového napätia a straty tekutiny medzi chrbticovými platničkami.

image

Trpíš sociálnou úzkosťou? Túto nepríjemnú diagnózu môže zjemniť pot inej osoby, tvrdí štúdia

Nepodceňuj pitný režim

Ak skočíš na váhu bezprostredne po maratóne, je pravdepodobné, že budeš o dosť ľahší, pretože počas behania vypotíš priemerne cez päť kilogramov vody.

Organizované maratóny majú pravidelné zastávky na doplnenie tekutín a každý zúčastnený by ich mal využívať na maximum. Zostať hydratovaný nielenže minimalizuje riziko nevoľnosti a mdloby počas behu, ale môže tiež pomôcť zotaveniu svalov.

Páliš kalórie

Zabehnutím jedného maratónu môžeš spáliť až 3 500 kalórií v závislosti od veku a kondície. To je dôvod, prečo bežci deň pred podujatím prijímajú veľa uhľohydrátov. Cieľom je byť pripravený zdolať dlhú vzdialenosť. Počas behu tvoje telo využíva dva hlavné zdroje energie, aby ťa udržalo v chode, a to tuky a sacharidy.

Posledne menované je rýchlo pôsobiacimi zdrojmi energie, ktorým netrvá príliš dlho, kýmich telo spotrebuje, čo je tiež dôvod, prečo sú bežecké pomôcky, ako energetické gély, obľúbenou možnosťou na povzbudenie uprostred pretekov, aby si si doplnil energiu.

image

Vegán plánuje odbehnúť náročný maratón. Chce si tak uctiť zabité morky

Po dobehnutí do cieľa sa nenaješ

Posledná vec, na ktorú chceš v najbližších hodinách po maratóne riešiť, je rozmýšľanie nad jedlom. Dochádza totiž k obrovskému zvýšeniu prietoku krvi do srdca a nôh – na čo sa stopercentne sústredí aj naše telo. Čo má za následok vypínanie menej dôležitých funkcií, ako napríklad potláčanie hormónov vrátane grelínu – alias „hormónu hladu“.

A taktiež ani nevyspíš

Dokončil si práve jeden jeden z najviac fyzicky vyčerpávajúcich zážitkov vo svojom živote a nemôžeš zaspať - prečo? Existuje na to niekoľko dôvodov. Po prvé: tvoja myseľ je zaplavená adrenalínom. V podstate fičíš na svojich stimulujúcich neurotransmiteroch, ktorých sprievodný jav je zvýšená srdcová frekvencia a prudký nárast endorfínov.

Po druhé, práve si vystavil svoje telo obrovskému stresu. Čo zaktivizovalo neurotransmiter kortizol, alias „bojuj alebo uteč“. Samozrejme, že telo každého človeka reaguje inak na fyzickú a duševnú výzvu maratónskeho behu – ale ak máš problémy so zaspávaním, tieto faktory ti môžu pomôcť objasniť dôvody.

Krvácanie bradaviek a strata nechtov

Pravdepodobne každý očakáva, že počas nasledujúcich dní po maratóne budeme mať problémy s chôdzou po schodoch, ale čo krvácajúce bradavky, odieranie na miestach, o ktorých si si ani nemyslel, že by sa mohli odierať, a potenciálna strata nechtov na nohách? Ide to tak trochu proti všeobecnému presvedčeniu, že beh je sexi šport. 

image

Za tuk na bruchu môže nevhodná strava, ale aj stres. Do leta sa ho však dokážete zbaviť vďaka týmto radám

Maratónske výkyvy nálad

Počas niekoľkých nasledujúcich dní si na sebe môžeš všimnúť, a najmä ak sa ti stále nedarí dobre spať, že máš dosť zlú náladu. Toto je úplne normálna reakcia, pretože sa telo snaží regulovať do stavu pred maratónom.

Je to v podstate anti-klimax. Ak sa posledných pár mesiacov tvojho života točilo okolo týždenných tréningov a zásobovania vášho tela, aby ťa prenieslo behom na dlhé trate, vieš si predstaviť, že náhle zastavenie môže viesť k strate pocitu osobného účelu.

Zároveň sa vzďaľuješ aj od svojej spomienky na ten obrovský úspech a pocit eufórie, ktorou bolo dobehnutie do cieľa. Keď tento sediment opadne, rozruch končí a k tebe sa vrátia aj bežné pocity ako je skleslosť alebo apatia. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 11:32